Macron kutsub vägivalla tõttu kokku uue kriisikohtumise

Copy
Meeleavaldus Pariisi eeslinnas Nanterre'is
Meeleavaldus Pariisi eeslinnas Nanterre'is Foto: CARON/ZEPPELIN/SIPA/Scanpix

Prantsusmaa president Emmanuel Macron peab reedel uue kriisikohtumise, teatas tema kantselei pärast seda, kui kolmandat ööd järjest leidsid aset vägivaldsed sündmused seoses teismelise surmaga politsei käe läbi.

Macron lühendab oma reisi Brüsselisse, kus ta võtab osa Euroopa Liidu tippkohtumisest, et jõuda tagasi kriisikoosolekule kella 13ks (Eesti aja järgi kella 14ks), teatas Élysée palee.

Tegemist on juba teise kriisikohtumisega lähipäevil.

Vägivald lahvatas pärast seda, kui nädala alguses laskis Pariisi Nanterre'i eeslinnas politseinik maha 17-aastase mustanahalise Naheli.

Meeleavaldajad panid toime vandalismiakte ning süütasid autosid ja avalikke hooneid. Sihtmärkideks olid raekojad, koolid ja politseijaoskonnad. Püreneedes asuvas Pau' linnas visati süütepudel politseijaoskonna pihta. Lille'is pandi põlema algkool ja ringkonna haridusbüroo hoone, ütlesid kohalikud ametnikud.

Naheli surm on taaselustanud pikaajalise rahulolematuse olukorraga, mis puudutab politseitööd ja rassilist profileerimist Prantsuse vaesemates ja mitmerahvuselistes eeslinnades.

Ööl vastu reedet läks tänavatele korda tagama umbes 40 000 politseinikku ja sandarmit, nende seas ka eliitüksused Raid ja GIGN. Liikumiskeeld kehtestati mitmes omavalitsuses Pariisi lähistel, samuti keelati kogunemised Lille'is ja Tourcoingis riigi põhjaosas.

Vaatamata võimsale julgeolekujõudude jõudemonstratsioonile, laekus teateid vägivallast ja kahjust mitmest piirkonnast.

Prantsusmaa julgeolekutöötajad pidasid neljapäeval ja ööl vastu reedet kinni 667 inimest, ütles siseminister Gerald Darmanin.

«Eelmisel ööl astusid meie politsei, sandarmid ja tuletõrjujad taas vapralt vastu harvanähtavale vägivallale. Kooskõlas minu kindlate korraldustega võtsid nad kinni 667 inimest,» kirjutas Darmanin Twitteris.

«Otsekontaktis politseiga ei olnud väga vägivaldseid kokkupõrkeid,» ütles üks kõrge  politseiametnik, kelle sõnul oli siiski teateid poodide rüüstamisest ja ka mõne ettevõtte röövimisest ning isegi süütamisest.

Samas reede hommikul teatas siseministeerium, et vigastada sai vähemalt 249 politseinikku ja sandarmit.

Keegi neist tõsiselt viga ei saanud, täpsustas ministeerium.

Prantsuse peaminister Élisabeth Borne kutsus valitsuse ministrid reedeks kriisikoosolekule.

Borne ütles Twitteris, et valitsus viiakse kurssi öise vägivalla ja vandalismiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles