Lavrov: Wagneri tulevik Aafrikas sõltub asjaosalistest riikidest

Copy
Wagneri võitlejad Mali põhjaosas. Foto on illustratiivne.
Wagneri võitlejad Mali põhjaosas. Foto on illustratiivne. Foto: Prantsuse relvajõud / AP / Scanpix

Hiljuti Venemaal mässukatse teinud erasõjafirma Wagner jätkab tegevust Aafrikas, kui sealsed valitsused on otsustanud temaga kontakte jätkata, ütles täna välisminister Sergei Lavrov.

Kreml on asunud organisatsiooni lahustama, andes selle raskerelvastuse regulaararmeele ning pakkudes mässanud võitlejatele võimalust Valgevenesse eksiili minna.

«Tulevased kokkulepped Aafrika riikide ja Wagneri erasõjafirma vahel on eeskätt asjaosaliste riikide otsustada,» ütles Lavrov ajakirjanikele.

Wagneris on aastaid nähtud Moskva mõju käepikendust Aafrikas, aga selle juhi Jevgeni Prigožini läbikukkunud mäss on välisoperatsioonid kahtluse alla seadnud.

Lääneriigid on kehtestanud Wagnerile ja Prigožinile rea sanktsioone destabiliseeriva rolli eest mitmes Aafrika riigis.

ÜRO inimõigusorganisatsioon teatas mais, et võõrväed, USA andmetel Wagner, on seotud vähemalt 500 inimese tapmisega 2022. aasta märtsis Malis Moura linnas.

Lavrov ütles, et Vene sõjaväeinstruktorid saadeti Kesk-Aafrika Vabariiki sealsete võimude palvel, kuid Wagneri kohalolu Moskva ei reguleeri.

«Mis puutub Wagnerisse, kes ka seal ja mitmes teistes Aafrika riigis töötas, siis selle lepingu sõlmisid vastavad valitsused otse Wagneriga,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles