Briti õhuvägi tunnistas valgete meeste diskrimineerimist (5)

Rachel Kaare Juudas
Copy
Briti Kuningliku Õhuväe insener Tim Davies
Briti Kuningliku Õhuväe insener Tim Davies Foto: Lisa Harding / ZUMA Press / Scanpix

Õhujõudude (RAF) küberturvalisuse osakonna värbajad diskrimineerisid mitmekesisuse edendamise eesmärgil valgeid mehi, vahendas riiklikku raportit meediaväljaanne LBC. 

Aastatel 2020 ja 2021 värvati kiirendatud korras umbes 161 naist või vähemusrahvuse taustaga inimest enne teisi kandidaate. 

RAF tunnistab, et see oli nn positiivne diskrimineerimine, ja lisas, et ei tee samu vigu uuesti. RAFi uus juht Richard Knighton on diskrimineerimise pärast vabandust palunud.

Raporti järgi lõpetati ebaõiglaselt 31 inimese värbamine ning nad jäid ilma ka 5800 euro (5000 naelsterlingi) suurusest liitumisboonusest. RAF on need inimesed tuvastanud ning neile pakutakse rahalist preemiat tagantjärele. 

«Leidsime, et töötajad tundsid tegevuse pärast muret, kuid osakonna juhid uskusid, et nad kompavad positiivse tegevuse piire, kuid ei tegutse ebaseaduslikult,» tsiteeris LBC raportit. 

«Toona uskusime värbamisprotsessist arusaamise ja juriidilise nõuande tõlgendamise põhjal, et see tava näitas positiivset tegevust. Nüüd teame, et see ei olnud nii, ja ma palun vabandust kõigilt, keda see mõjutas,» sõnas Knighton. 

«Nõustume, et mõningaid mehi diskrimineeriti: see hõlmas 31 inimest, kes jäid tõenäoliselt ilma võimalusest saada 5000 naelsterlingi suurune liitumisboonus. Oleme need inimesed kindlaks teinud ja pakume neile tagasiulatuvalt välja kõik rahalised hüvitised, millest nad ilma jäid,» lisas RAFi juht. 

«Kogu selle aja jooksul tegutsesid värbamisega seotud isikud parimate kavatsustega; kuid on selge, et selle poliitika rakendamise eest vastutavad inimesed väljendasid omal ajal muret ning viis, kuidas kõrgema juhtkonna seatud pikaajalised ambitsioonikad eesmärgid RAFi mitmekesisuse parandamiseks olid tõlgendatud isiklikeks tulemuseesmärkideks, oli vale.»

Briti kaitseminister Ben Wallace ütles eile pressikonverentsil: «Teine punkt, mida tuleb märkida, on see, et kuigi kogu asi oli minu arvates vale ja tõepoolest põhjustas RAFile kahetsusväärseid vigu, ei vähendanud nad liitumisstandardeid.»

«Nad diskrimineerisid inimesi, kes taotlesid [koos inimestega], kes olid standardist kõrgemal, nii et meie sõjaline tase ei sattunud ohtu. Kuid kandideerivate inimeste kohtlemine oli vale, mitterahuldav.»

RAF on tunnistanud, et nende eesmärk suurendada 2030. aastaks õhuväe töötajate seas naiste arvu 40 protsendile ja etnilisest vähemusest pärit inimeste arvu 20 protsendile on ebarealistlik.

Kommentaarid (5)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles