RAINER SAKS Vene ametnikel on erakordne võime korraldada lohakusest või rumalusest tingitud õnnetusi (1)

Rainer Saks
, julgeolekuekspert
Copy
Postimehe sõjastuudio: Rainer Saks
Postimehe sõjastuudio: Rainer Saks Foto: Tairo Lutter

Tahtliku tuumaõnnetuse korraldamine ei näi tõenäoline, küll aga on Vene vägedel oskus paljugi korda saata lohakusest, kirjutab julgeolekuekspert Rainer Saks sotsiaalmeedias. 

Ukraina oma strateegilises kommunikatsioonis üritab uuesti esiplaanile tuua Venemaa plaani korraldada Zaporižžja tuumajaamas tahtlik tuumaõnnetus. Väide on endiselt sama, mille avaldas mõnda aega tagasi Ukraina sõjaväeluure juht, et Venemaa on mineerinud osa tuumajaama rajatisi, et plahvatusega oleks võimalik tekitada radioaktiivse aine levimine. Hiljuti jaamas viibinud Rahvusvahelise Aatomiagentuuri delegatsioon seda mäletatavasti otsesõnu ei kinnitanud.

Ukraina on korraldanud oma riiklike struktuuride õppuseid tuumaõnnetusega toimetulekuks. Eile avaldas Ukraina ka luureinfo, mille kohaselt hakkavad jaama territooriumilt juuli esimestel päevadel lahkuma esimesed Venemaa riigiametnikud ja sõjaväelased. Arvestades Venemaa väga tuntavat reservide puudust ning üldist võitlusvõimeliste vägede defitsiiti, arvaks endiselt, et tuumaõnnetuse läbiviimiseks tuleks suurem osa Vene sõdureid evakueerida väga suurelt alalt tuumajaama ümbruses, mitte lihtsalt tuumajaama territooriumilt. Sisuliselt tuleks lahkuda kõigilt Lõuna-Ukraina aladelt.

Seni tahtliku tuumaõnnetuse korraldamise võimalust väga kõrgeks ei pea, kuid paraku on Vene ametnikel erakordne võime korraldada lohakusest või rumalusest tingitud õnnetusi. Pärast Kahhovka tammi õhkimist ei ole Venemaal võimalik järgmist tehnogeenset õnnetust mitte kellegi teise kaela ajada ning nende niigi räsitud maine saaks vastutustundetu käitumise tagajärjel tuumaobjektil pikaks ajaks tõsise tagasilöögi. Jääb natuke arusaamatuks, miks Ukraina nii jõulist meediakampaaniat korraldab. Arvatavasti ikka selleks, et vähendada Venemaa võimalust seda teemat šantaažina kasutada ning sundida neid hoopis ise kaitsepositsioonil olema.

Ukraina üritab ilmselt läheneva Vilniuse tippkohtumise tõttu kommunikeerida rohkem oma vastupealetungi kulgemist ja probleeme. Põhiliselt kulub nende energia selleks, et seletada lääne ajakirjanikele meedias levinud erinevaid väiteid, nagu kulgeks pealetung liiga aeglaselt jne. Ukraina põhilised vastuväited on seotud lihtsate tõsiasjade kirjeldamisega, et nende käsutuses olev relvastus praegu ei võimalda  kiiremini tegutseda. Sealjuures jätkub neil atsakust Valgevene presidendile surve avaldamiseks. Eile teatati, et justkui vastuseks wagnerlaste asumisele Valgevene territooriumile tugevdatakse vägesid põhja suunas, peamiselt täiendavate suurtükisüsteemidega. Vene sotsiaalmeedias niigi levivad kuulujutud, et Ukraina plaanib uusi reide Venemaa territooriumil. Kerge survestamine Valgevene suunas aitab info levikule võibolla kaasa.

Venemaal omakorda on alanud sotsiaalmeedias Leedu ja Poola trollimine, et Wagneri sõdureid Valgevenes võidakse kasutada nn roheliste mehikestena nende riikide suunas. Siinakohal tasub üle korrata, et mingeid sõjalisi aktsioone teiste riikide vastu Valgevene territooriumilt korraldada Venemaa praegu endale lubada ei saa, kuna see toob kaasa tõsise riski Valgevene poliitilise süsteemi lagunemiseks. Venemaal puuduvad praegu väed, et mistahes sõjalist operatsiooni Valgevene territooriumilt korraldada ja julgestada.

Poola president omalt poolt esines üleskutsega paigutada Poola territooriumile USA tuumarelv vastuseks Vene tuumarelva paigutamisele Valgevenesse. Igati kohane reaktsioon, kuigi USA vaevalt et kiirustaks sellise otsuse tegemisega. Venemaale aga on vaja anda mõista, et nende katsetele eskaleerida oma tegevust Euroopa suunal hakatakse igal juhul vastu.

Rinnetel jätkab Ukraina oma vastupealetungi arendamist ja surve tugevdamist Vene armeele:

- Svatove ja Severodonetski suunal suuri muudatusi ei ole. Vene armeed võib siin piirkonnas pidada aktiivsemaks pooleks, aga oma positsioone neil parandada ei ole õnnestunud.

- Bahmuti juures on Ukraina pealetungi aktiivsus kasvanud nii linnast põhja kui lõuna pool. Lisaks on Ukraina armee kasvatanud survet põhja poolt, Siverski linna suunalt okupeeritud Soledari linna suunas. Info täpsustub päevil, aga mitmeid Vene väiksemaid üksuseid ähvardab kottijäämise oht. Bahmuti linna ümberpiiramise oht veel ei ähvarda, aga kui Vene pool ei suuda Ukraina edenemist seisma saada, siis tuleb neil lähematel aegadel linnast taanduda.

- Donetski ümbruses üritab Vene armee edutult rünnata Marinka linnas, muudes punktides on vastastikused rünnakud. On andmeid ka Ukraina positsioonide parandamisest Avdijivka linna ümbruses, aga need ei ole märkimisväärselt suured.

- Lõunarindel on Ukraina surve veelgi tugevnenud ja on märke, et Donetski ja Zaporižžja oblastite piirialadel on Vene kaitse järele andmas. Nädalavahetusega saab selle kohta täpsemat infot. Vene armee ei ole suutnud likvideerida Ukraina vägede väikest sillapead Dnepri vasakul kaldal. Eile korraldati selleks ka Antonovi silla pihta rünnak Iskanderi raketiga, kuid esialgsetel andmetel jätkavad Ukraina eriväed seal senisel moel tegutsemist. Ukraina korraldas väga suure raketirünnaku okupeeritud Berdjanski linna piirkonnas. Seni teadaolevalt hävitati üks suurem Vene armee staap ja kütusehoidla. On andmeid, et Berdjanski lennuväljal hävis mitu Vene lahingkopterit.

Ukraina oma põhilist pealetungisuunda veel avanud ei ole. Eeldusi selleks on tekkimas kahes kohas lõunarindel ja võibolla ka Bahmuti piirkonnas, kus Vene pool ei ole suutnud rajada suuremaid kaitserajatisi. Kõige rohkem mõjutavad edasisi sündmusi Vene armee kaotused ja sisemised arengud Vene võimuringkondades.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles