Briti luure: Sõda Ukrainas pani Vene kosmoselennunduse erakordselt keerulisse olukorda (2)

Postimees
Copy
Vene president Vladimir Putin Moskva lennundusnäitusel MAKS-2021.
Vene president Vladimir Putin Moskva lennundusnäitusel MAKS-2021. Foto: Alexei Nikolsky/Sputnik/Kreml/AP/Scanpix

Briti kaitseministeeriumi tänahommikuse luureraporti andmetel häirib sõda Ukrainas lennundussektori tööd Venemaal. Eriti suure löögi on aga saanud Vene kosmoselennundus, kus osast teenivatest tippspetsialistidest on olude sunnil saanud lihtsad jalaväelased.

Sõda Ukrainas on seadnud Vene kosmoselennunduse kogukonna väga raskesse seisu, sest arvukad kehtestatud rahvusvahelised sanktsioonid on halvanud märkimisväärse osa sektori tööst.

Luureraporti järgi on nüüdseks jõudnud asjad lausa nii kaugele, et valdkonna kõrgelt haritud eksperte õhutatakse liituma Roskosmose enda maakaitseüksusega, mis portaali Financial Times andmetel võib sattuda ka rindele Ukrainas.

Segased ajad paistavad olevat ka õhujõudude staabis. Viimastel päevadel on liikunud teated selle kohta, et riigi õhujõudude juhataja armeekindral Sergei Surovkin, kes oli väidetavaks kontaktisikuks Prigožini ja kaitseministeeriumi vahel, võeti pärast Wagneri mässu mõneks ajaks vahi alla.

Tänavu jäetakse ära veel ka juuli lõpus toimuma pidanud Moskva lennundusnäitus MAKS-2023, mis on Vene lennundussektorile olnud seni väga oluliseks ekspordiürituseks, võimaldades leida uusi kliente ning tutvustada viimaseid tehnoloogiasaavutusi.

Portaali TASS järgi lükatakse lennundusnäitust lihtsalt edasi, aga brittide hinnangul on sündmuse ärajäämine tingitud suuresti julgeolekumuredest seoses viimase aja droonirünnakutega Venemaal. Samuti võivad korraldajad peljata mainekahjusid, mida väiksem arv rahvusvahelisi delegatsioone võiks näitusele pikas perspektiivis tuua.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles