ÜRO peasekretär: muutkem Haiti oma priroriteediks

Copy
ÜRO sõidukid suundumas Haiti pealinna Port-au-Prince'i. Foto on illustratiivne.
ÜRO sõidukid suundumas Haiti pealinna Port-au-Prince'i. Foto on illustratiivne. Foto: RICHARD PIERRIN / AFP / SCANPIX

Oma visiidil tõsta fookusesse vägivald ja kaos Haitil kutsus ÜRO peasekretär laupäeval riike üles toetama vaese riigi politseijõude, kes võitlevad ohtlike kuritegelike jõukudega.

«Me peame tõstma Haiti rahvusvahelisele poliitkaardile ja muutma Haiti rahva tragöödia rahvusvahelise kogukonna peamiseks prioriteediks,» ütles António Guterres oma esimesel visiidil Kariibi mere riiki pärast maailmaorganisatsiooni juhiks saamist.

«Praegu pole aeg unustada Haitiga seonduv,» ütles Guterres pärast kohtumist peaminister Ariel Henry ja teiste poliit- ja kodanikuühiskonna liidritega.

Guterres kutsus ÜRO Julgeolekunõukogu, mis hiljem sel kuul asub arutama olukorda Haitil, kiitma heaks viivitamatu rahvusvahelise julgeolekujõudude saatmise otsus.

Oktoobris andis ta edasi Henry palve tuua tema riiki ÜRO-väline jõud, eesmärgiga toetada politseid, mil tuleb silmitsi seista üha verisema jõuguvägiallaga. Ent paraku on vastus sellele üleskutsele olnud pehmelt öeldes leige.

ÜRO ametnikud on viimastel kuudel oma järjest süngemates hinnangutes välja toonud kuritegelike jõukude tapatalge, inimrööve ja vägistamisi.

«Port-au-Prince'i on relvastatud jõugud ümber piiranud, blokeerides peamisi teid, mis viivad riigi põhja- ja lõunadepartemangu, kontrollides ligipääsu veele, toidule ja heale tervisele,» ütles Guterres oma külaskäigu ajal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles