ISW: Kaotustega Bahmuti suunal ootavad Vene väejuhatust ees rasked valikud

Postimees
Copy
Ukraina soomuk Bahmuti lähistel.
Ukraina soomuk Bahmuti lähistel. Foto: GENJA SAVILOV/AFP/SCANPIX

Kui viimased Vene vägede täiendused, mis juba Bahmuti saadeti, ei suuda Ukraina vastupealetungi seisma panna, peab Vene väejuhatus langetama tagajärgedega otsuseid, selgub USA mõttekoja sõjauurigute instituut (ISW) viimasest ülevaatest.

Vene väejuhatus peab ebaedu korral Bahmutis valima, kas riskitakse haavatavate kohtade tekkimisega Luhanski ja Hersoni oblastites, mille kaudu Ukraina väed veel rohkem oma alasid vabastada saaks või alustatakse üksuste väljatõmbamisega Lõuna-Ukrainast.

Mõttekoja hinnangul võivad Vene väed Bahmuti piirkonda juurde tuua teistest suundadest senisest rohkem eliitüksusi, mis mujal asendatakse tavaliste territoriaalkaitse üksustega.

Ukraina asekaitseminister Hanna Maljar teatas juba umbes kuu aja eest esimestest taolistest liikumistest. Kui Venemaa väed viisid nädala jooksul pärast Ukraina vastupealetungi algust Hersoni suunalt üle Bahmuti ja Zaporižžja piirkondadesse osa oma võitlusvõimelisemaid üksusi.

Eile teatas Ukraina idasuuna väejuhatuse pressiesindaja kolonel Serhi Tšerevatõi, et Vene väed viisid hiljuti täpsustamata Vene õhudessantvägede rügemendi Lõmani suunalt üle Bahmuti suunale.

Tšerevatõi hinnangul koondab Vene pool oma parimaid üksusi Bahmuti ümber seetõttu, et linna hõivamine 21. mail oli Kremlile suur võit infosõjas ning sealsete positsioonide hoidmine on seotud rohkem propaganda kui sõjaliste eesmärkide täitmisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles