Ajalugu kordub BBC: Kiievi lähedalt metsast leiti kaheksa Briti hävitaja roostes vrakid (2)

Postimees
Copy
Briti piloot seadmas mälestusüritusel lennuvalmis hävitajat Hawker Hurricane.
Briti piloot seadmas mälestusüritusel lennuvalmis hävitajat Hawker Hurricane. Foto: Briti kaitseministeerium/Kuninglik Kroon/Reuters/Scanpix

Kiievi lähedal asuvast metsast leiti väljakaevamiste käigus kaheksa Briti hävitaja Hawker Hurricane roostes vrakid, mille päritolu ulatub tagasi teise maailmasõjani. BBC sõnul on see väga erakordne leid Ukrainas, mis tuletab samas ka meelde, et ajalugu kordab ennast.

Leitud kaheksa hävitajat oli osa lääneliitlaste relvaabist Nõukogude Liidule, kuhu Natsi-Saksamaa 1941. aastal tungis. Kokku saadeti Nõukogude Liidule aastatel 1941–1944 umbes 3000 seda tüüpi hävitajat.

See oli toonane lendliis abiprogrammi saadetis, kus lennukid saatis küll Suurbritannia, kuid nende eest maksis tegelikult USA. Praegu, umbes 80 aastat hiljem, kasutab Washington sarnaseid skeeme, et toetada Ukrainat võitluses riiki tunginud Vene vägede vastu.

Lennukite väljakaevamist eestvedava lennunduseksperdi Oleks Šatani sõnul pole nii palju tolle ajastu lennukeid Ukrainast koos varem leitud.

«See leid on väga oluline meie lennundusajaloole, sest varem pole siitkandist ühtki lendliisi abiprogrammi raames saadetud lennukit leitud,» rääkis ta intervjuus BBC-le.

Põhjus, miks lennukid nii pikalt aga peidus olid olnud, peitub suuresti Nõukogude võimu soovis sõja ajal saadud abi eest vähem tasuda. Nimelt nägi leping ette, et Moskva peab maksma pärast sõda terveks jäänud tehnika USA-le tagantjärele kinni. Arvatakse, et just selle klausli tõttu lõhuti suures koguses tehnikat pärast sõda tahtlikult.

Ilmselt tabas sarnane saatus ka Kiievi lähedalt leitud kaheksat lennukit, millelt oli juba varem ära võetud raadiod, kuulipildujad ning muu kasulik vanametall. Ekspertide hinnangul lohistati lennukikered pärast väärtuslike esemete eemaldamist lennuväljalt metsa ning kaeti buldooserite abil mullaga.

Lennukivrakid avastati küllaltki hiljuti, kui lähedusest leiti samast ajastust pärit defektne lõhkekeha. Uurijad kontrollisid seejärel terve ala metallidetektoritega läbi ning avastasid metsast kokku kaheksa kunagist hävituslennukit.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles