KOHALIK VAADE Zelenskõi president, kindral Zalužnõi peaminister (4)

Dõmõtro Bobritski
, Ukraina väljaande New Voice poliitikavaatleja
Copy
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi (vasakul) ja kindral Valeri Zalužnõi mullu juulis Kiievis.
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi (vasakul) ja kindral Valeri Zalužnõi mullu juulis Kiievis. Foto: Ukraina presidendi kantselei/ZUMA/Scanpix

Sõjaveteranide ja armee vabatahtlike abistajate liit võib teha Ukraina järgmistel parlamendivalimistel lõpu president Volodõmõr Zelenskõi praegusele võimumonopolile. Poleks ime, kui Ukraina järgmiseks peaministriks saab kindral Valeri Zalužnõi või mõni teine sõjaväelane.

Ukraina presidendi Zelenskõi meeskonnas arutletakse tõsiselt, milliseks võib kujuneda sõjajärgne poliitiline reaalsus. Eelkõige paneb neid muretsema see, et tohutu sõjaveteranide ja armee abistajate kogukond võib minna valimistele ühtse parteina.

Formaalselt on Ukrainas juba olnud sõjaväelaste partei. See oli Rahvarinne, mida juhtisid ekspeaminister Arseni Jatsenjuk ja julgeolekunõukogu endine sekretär Oleksandr Turtšonov. Tegelikkuses esindas see partei vana eliiti, «laigulisi» kasutati ära suhtekorraldusstrateegias. (Jatsenjuki-Turtšonovi Rahvarinne võitis Ukrainas parlamendivalimised 2014. aastal, kuid järgmisteks valimisteks 2019. aastal oli partei lagunenud. Jatsenjuk oli peaminister 2014–2016 – toim.)

N-ö rahva algatusena sõjaväelastel (koos armee abistajatega) põhinevat parteid pole Ukrainas kunagi olnud.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles