Paavst Franciscus kritiseeris Koraani põletamist (2)

Postimees
Copy
Paavst Franciscus
Paavst Franciscus Foto: Evandro Inetti / zumapress.com / Scanpix

Saudi Araabia ja teised Lähis-Ida riigid kutsusid Rootsi suursaadikud vaibale seoses Koraani põletamisega Stockholmis. Ka paavst Franciscus mõistis pühakirja rüvetamise hukka.

«Ma olen ärritunud ja pahane. Iga raamatut, mida peetakse pühaks, tuleb austada austusest nende inimeste vastu, kes sellesse usuvad,» vahendas paavsti sõnavõttu Rootsi rahvusringhääling (SVT). 

«Saudi Araabia välisministeerium esitas Rootsi suursaadikule ametliku nõude, et riik lõpetaks tegevuse, mis on vastuolus rahvusvaheliste jõupingutustega levitada sallivuse, mõõdukuse ja ekstremismi tõrjumise väärtusi,» vahendas Saudi Araabia riiklikku uudisteagentuuri SVT.

Koraan (araabia keeles أَلْقُرآن al-qur'ān) on islami püha raamat. Koraan sisaldab Allahi ilmutusi Muhammadile ajavahemikul 610–632 m.a.j.

Eile teatas ka Iraan, et ei saada Rootsi oma uut suursaadikut Hojatullah Faghani.

Mitu Lähis-Ida riiki on samuti moslemite pühakirja Koraani põletamise Stockholmi Södermalmi mošee ees hukka mõistnud.

Ka paavst Franciscus ühineb kriitikaga, kirjutab Itaalia uudisteagentuur Ansa.

57 liikmesriiki

Eile kogunes moslemite koostööorganisatsioon Islami Konverents (IKO) erakorralisele kohtumisele. 

IKO, mille asukoht on Saudi Araabias ja millel on 57 liikmesriiki, kutsus liikmesriike üles ühtsetele ja ühistele meetmetele, et vältida edasisi Koraani rüvetamisi. 

«Peame rahvusvahelisele kogukonnale pidevalt meelde tuletama, et rahvusvahelist õigust, mis keelab selgelt igasuguse vaenu õhutamise usulistel alustel, tuleb järgida,» ütles organisatsiooni peasekretär Hissein Brahim Taha avalduses.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles