NATO Vilniuse tippkohtumise julgeolekut tagab 12 000 ametnikku ja sõjaväelast

BNS
Copy
NATO ja Leedu lipu heiskamine Vilniuses. Foto on illustratiivne
NATO ja Leedu lipu heiskamine Vilniuses. Foto on illustratiivne Foto: Alfredas Pliadis / Scanpix

Järgmisel nädalal Vilniuses toimuvat NATO tippkohtumist turvab kuni 12 000 ametnikku ja sõjaväelast, ütles täna Leedu julgestusteenistuse asejuht Paulius Nemira.

Tema sõnul ei ole Leedus sellise mastaabiga üritusi kunagi korraldatud, mistõttu on selle turvalisuse tagamine riigi ametkondadele suur proovikivi.

Nemira sõnul saabub Leetu 48 välisdelegatsiooni 2400 inimesega, sealhulgas 40 riigipead ja kuni 150 muud kõrget poliitikut, kes vajavad kaitset.

Julgestusteenistuse esindaja sõnul on delegatsioonide transportimiseks vaja umbes 800 sõidukit.

«Nende voogude kontrollimine, mõjutades samal ajal Vilniuse tavaelu nii vähe kui võimalik, on äärmiselt ambitsioonikas ülesanne,» ütles Nemira valitsuse pressikonverentsil.

NATO tippkohtumise sõjaliste julgeolekujõudude ülema, kolonelleitnant Liutauras Bagočiūnase sõnul annab Leedu sõjavägi ürituse julgeoleku tagamiseks 3000 sõjaväelast. Lisaks saabub kuni tuhat NATO liitlaste sõjaväelast, kes aitavad samuti julgeolekut tagada.

Ohvitseri sõnul on Leetu juba paigutatud kaugmaa õhutõrje raketisüsteemid Patriot, keskmaa õhutõrjesüsteemid NASAMS ja CBRNi vahendid – keemilise, bioloogilise, radioloogilise ja tuumajulgeoleku ühendjõud.

«Lisaks toetavad liitlased meid droonitõrjetehnikaga, mis hakkab tööle teiste riigiasutuste ja Leedu sõjaväega ühises arhitektuuris,» ütles Bagočiūnas pressikonverentsil.

Tema sõnul kasutatakse sõjaväge nii kriitiliste rajatiste, olulise taristu – sillad, viaduktid – turvalisuse tagamiseks kui ka lõhkekehade otsimiseks.

«Sõjaväelased juhivad ka delegatsioonide korteeže ja täidavad muid olulisi spetsiifilisi ülesandeid, nagu kiirreageerimine, Leedu asutuste spetsiifiliste võimete toetamine,» ütles kolonelleitnant.

Ta rõhutas, et sõjaväelased on relvastatud ja sobivalt varustatud.

Riigipiirivalve asejuht Antanas Montvydas meenutas, et 7. juulil kella 8st kuni 13. juulil kella 8ni taastatakse Leedu Euroopa Liidu sisepiiril, samuti Leedu lennujaamades ja sadamates piirikontroll.

Tema sõnul peavad Euroopa Liidu kodanikud esitama isikutunnistuse või passi, kolmandate riikide kodanikud passi või viisa.

NATO tippkohtumine toimub Vilniuses 11.–12. juulil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles