ÜK rõhutab soojemaid Brexiti-järgseid suhteid Brüsseliga

Copy
Euroopa Parlamendi president Roberta Metsola võttis esmaspäeval europarlamendi hoones Brüsselis vastu Briti välisministri James Cleverly.
Euroopa Parlamendi president Roberta Metsola võttis esmaspäeval europarlamendi hoones Brüsselis vastu Briti välisministri James Cleverly. Foto: Olivier Hoslet

Suurbritannia välisminister James Cleverly rääkis esmaspäeval külaskäigul Brüsselisse, et Ühendkuningriigi ja Euroopa Liidu suhted on soojemad pärast lepet, mis leevendas Brexitist jäänud kibedamaid pingeid.

«Me oleme näinud tegelikke edusamme ja ma pühendun selle positiivse trajektoori hoidmisele,» ütles Cleverly Euroopa Parlamendis, kus ta oli kaaseesistuja Kanali-üleste suhete ühiskomisjonis koos Euroopa Komisjoni asepresidendiga institutsioonidevaheliste suhete alal Maroš Šefčovičiga.

Briti peaminister Rishi Sunak saatis Cleverly ja eelmisel nädalal ka rahandusminister Jeremy Hunti Brüsselisse tugevdama suhteid pärast Windsori raamlepet, mille ta sõlmis EL-iga märtsis.

Paktiga lõpetati vaidlus Brexiti-järgsete kaubanduslepete üle Põhja-Iirimaaga, mil on ühine piir Iirimaaga, eesmärgiga võimaldada ÜK-le ligipääs EL-i programmidele.

Briti ühiskond näeb aga Brexitit tõenäoliselt suure veana, kuna juba pool küsitletuist väljendas valmidust taasliituda Euroopa Liiduga tulevikus, selgub Briti küsitlusfirma YouGov küsitluse eelmisel nädalal avaldatud tulemustest.

Briti minister rõhutas Londoni ja Brüsseli tihedat koostööd Ukraina toetamises nii sõjaliselt kui rahaliselt.

Cleverlyl on Brüsselis ees ka NATO peakorteri külastus, kus ta kõneleb alliansi peasekretäri Jens Stoltenbergiga enne liitlaste tippkohtumist Leedus järgmisel nädalal.

Cleverlyl on kavas väljendada Londoni toetust Rootsile viimase püüdlustes saada NATO täieõiguslikuks liikmeks «esimesel võimalusel», selgub Briti välisministeeriumi avaldusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles