Saudid hukkasid viis terrorismis süüdistatut

Copy
Saudi Araabia kuningas Salman bin Abdulaziz. Foto on illustreeriv.
Saudi Araabia kuningas Salman bin Abdulaziz. Foto on illustreeriv. Foto: SPA / AFP / SCANPIX

Saudi Araabia hukkas esmaspäeval viis inimest, kes olid süüdi mõistetud terroristlikus rünnakus pühakojale, vahendas riigimeedia teadet selle aasta suurima grupiviisilis hukkamise kohta.

Viiest mehest neli olid saudid ja üks Egiptuse kodanik. Nende rünnakus riigi idaosas, kus paikneb suurim osa Saudi Araabia naftavarudest ja kus elab enim Saudi ühiskonna šiiitidest, sai surma viis ja vigastada arvukalt inimesi.

Saudi Araabia riiklik uudisteagentuur SPA vahendas siseministeeriumi avaldust, milles ei täpsustatud samas rünnaku asetleidmise aega ega seda, missugust tüüpi pühakojaga oli tegu.

Samuti ei märkinud avaldus, millist hukkamise viisi kasutati. Varem on kuningriik surmamõistetuil enamasti pea maha raiunud.

Sel aastal on saudid hukanud koos eelnimetatutega 68 inimest.

Saudi Araabia pälvib sageli teravat kriitikat inimõiguslastelt, kes seisavad vastu kuningriigi liiga agarale surmanuhtluse kasutamisele.

Mai algusest on terrorismiga seotud süüdistuste alusel hukatud enam kui 20 inimest, neist enamik riigi idaosas.

Mullu hukkas Saudi Araabia kokku 147 inimest, enam kui kaks korda rohkem 2021. aasta 69-ga võrreldes, selgub uudisteagentuuri AFP statistikast.

Mullu hukati ühel päeval märtsikuus korraga 81 inimest, kes kõik olid mõistetud süüdi terrorismiseaduste alusel. See sündmus vallandas rahvusvahelise hukkamõistu.

Alates 2015. aastast, mil võimule tuli kuningas Salman, on täide viidud enam kui 1000 hukkamist, selgub varem sel aasal avaldatud raportist, mille koostasid vabaühendus Reprieve ja Euroopa-Saudi inimõiguste organisatsioon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles