Hiina tühistas EL-i välispoliitikajuhi visiidi (1)

Copy
Euroopa Liidu ja Hiina lipud.
Euroopa Liidu ja Hiina lipud. Foto: John Thys / AP / Scanpix

Hiina tühistas Euroopa Liidu välispoliitika juhi Josep Borrelli järgmiseks nädalaks kavandatud visiidi Pekingisse, teatas Brüssel teisipäeval.

EL-i kõrge ametnik pidi suunduma Hiinasse juba varem aprillis, et pidada läbirääkimisi välisminister Qin Gangiga, kuid oli sunnitud Covidi-nakkuse tõttu reisi edasi lükkama.

«Kahjuks teavitasid Hiina kolleegid meid, et järgmiseks nädalaks kavandatud kuupäevad ei ole enam võimalikud ja me peame nüüd otsima alternatiive,» ütles EL-i pressiesindaja Nabila Massrali.

Tühistamine tuli pärast seda, kui EL-i liidrid toetasid eelmisel nädalal Brüsselis toimunud tippkohtumisel strateegiat, mille eesmärk on vähendada bloki sõltuvust Hiina võtmetehnoloogiatest ja komponentidest.

EL on öelnud, et poolte suhted sõltuvad Hiina lähenemisest Ukraina sõjale, ning on kutsunud Pekingit üles kasutama oma mõjuvõimu Moskva üle, et «survestada Venemaad lõpetama».

Kuid 27 riigist koosnev blokk rõhutab, et ei soovi täielikult «lahku lüüa» maailma suuruselt teisest majandusest, kuigi otsib samal ajal kriitiliselt tähtsate materjalide jaoks uusi tarneliine ka mujalt.

EL-i riigid oma erinevate majanduslike ja poliitiliste huvidega on pikka aega võidelnud Hiina suhtes ühtse hoiaku kujundamise nimel ning USA on sundinud neid võtma karmima positsiooni.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles