ÜRO eriraportöör: inimõigusolukord Valgevenes on katastroofiline

Copy
Valgevene režiimi juht Aljaksandr Lukašenka esinemas iseseisvuspäeva puhul 3. juulil
Valgevene režiimi juht Aljaksandr Lukašenka esinemas iseseisvuspäeva puhul 3. juulil Foto: Handout / Valgevene presidendi pressiteenistus / AFP / Scanpix

Inimõigusolukord Valgevenes on katastroofiline ja läheb aina hullemaks, ütles eile ÜRO eriraportöör Anaïs Marin.

«Olukord on katastroofiline. Kahjuks see jätkab halvenemist,» ütles Marin ÜRO inimõigusnõukogule. «Valgevene valitsus muutis juba piiravat seadusandlust eesmärgiga lammutada kodanikuvabadused, mis viib poliitiliselt motiveeritud kohtupidamiste ja süüdimõistmiste kasvuni.»

«Vastutuse puudumine inimõigusrikkumiste eest suurendab ohvrite ja nende perekondade jaoks hirmuõhkkonda,» lisas ta.

Marin on olnud eriraportöör viis aastat. Ta tuletas nõukogule meelde, et hoiatas juba kaks aastat tagasi Minski totalitaarse pöörde eest, mille tõestuseks olid rahumeelsete meeleavalduste mahasurumised 2020. aastal.

Sõltumatu Prantsuse politoloog ütles oma iga-aastases raportis, et poliitiliselt motiveeritud süüdistuste alusel hoitakse Valgevenes trellide taga rohkem kui 1500 inimest. Alates 2020. aastast on leidnud aset keskmiselt 17 meelevaldset kinnivõtmist päevas.

Marini sõnul on tal põhjust arvata, et vanglatingimused on muudetud tahtlikult karmimaks nende suhtes, kes on süüdi mõistetud poliitiliselt motiveeritud alustel.

«Kedagi ei ole võetud Valgevenes vastutusele kümnete tuhandete rahumeelsete meeleavaldajate meelevaldse kinnivõtmise eest 2020. aastal ega vägivalla ja piinamise eest, mis on paljudele neist osaks saanud,» lausus Marin.

Valgevenelaste Ukraina sõja vastased seisukohavõtud on viinud arvukate kinnivõtmisteni, mõned inimesed on saanud süüdistuse terrorirünnakute kavandamises, mille eest saab nüüd karistada surmanuhtlusega.

«See üldine karistamatus ja hirmuõhkkond, mis tuleneb jätkuvatest repressioonidest, on sundinud sajad tuhanded valgevenelased pagulusse,» ütles ta.

Inimõiguste kaitsjaid kiusatakse jätkuvalt taga, rohkem kui 1600 nn ebasoovitavat organisatsiooni on jõuga laiali saadetud, sealhulgas kõik seni veel alles olnud sõltumatud ametiühingud.

Marin märkis, et sõltumatud meediaväljaanded on kuulutatud ekstremistlikeks organisatsioonideks ning akadeemilist vabadust rünnatakse süstemaatiliselt. «Ideoloogiline kontroll ja distsiplinaarmeetmed piiravad sõnavabadust ja selle väljendamist,» lausus eriraportöör.

Alg- ja keskharidus on samuti allutatud ideoloogilisele kontrollile ning lapsi heidutatakse väljendamast oma arvamust. Valgevenelaste Ukraina sõja vastased seisukohavõtud on viinud arvukate kinnivõtmisteni, mõned inimesed on saanud süüdistuse terrorirünnakute kavandamises, mille eest saab nüüd karistada surmanuhtlusega.

Valgevenele pakuti ÜRO inimõigusnõukogus võimalust raportile vastata, kuid ühtegi riigi esindajat ei olnud kohal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles