Telegraph: Biden tahab Von der Leyenit NATO järgmiseks peasekretäriks (7)

Postimees
Copy
USA president Joe Biden ja Euroopa Komisjoni juht Ursula von der Leyen kevadel ühisel pressikonverentsil.
USA president Joe Biden ja Euroopa Komisjoni juht Ursula von der Leyen kevadel ühisel pressikonverentsil. Foto: Alex Brandon/AP/Scanpix

Ajakirja The Telegraph andmetel on Washington eesotsas president Joe Bideniga asunud upitama praegust Euroopa Komisjoni presidenti Ursula von der Leyenit järgmiseks NATO peasekretäriks.

Von der Leyeni pressiesindaja sõnul ei ole Euroopa Komisjoni president ise hetkel uuest ametikohast huvitatud, kuid seoses Jens Stoltenbergi eile välja hõigatud ametiaja pikendamisega aasta võrra, haistab Washington võimalust von der Leyenit ärarääkimiseks.

Varem loodeti, et NATO-t asub Stoltenbergi asemel juhtima Briti kaitseminister Ben Wallace, kelle kandidatuurile Valge maja aga Vilniuse tippkohtumise eel vee peale tõmbas.

Allikate väitel häiris Washingtoni suuresti Wallace’ liiga agar toetus Ukrainale, sest ta oli tihti igasuguste tehnikat puudutavate abisaadetiste osas Kiievile NATO üldisest foonist paar sammu ees.

Ajalehe sõnul on president Bidenil tekkinud von der Leyeniga viimastel aastatel tugev side, mis muuhulgas puudutab nii suhtumist Ukrainasse, Hiinasse, ja kliimaküsimustesse.

Räägitakse isegi, et Euroopa Komisjoni president toetub nüüd oma teabekorjel peamiselt Washingtonile luureandmetele, mis andsid enne täiemahulise Ukraina sõja lahvatamist märksa täpsema ülevaate Venemaa tegevustest kui Euroopa allikad.

President Joe Bideni kohtumine Euroopa Komisjoni juhi Ursula von der Leyeniga.
President Joe Bideni kohtumine Euroopa Komisjoni juhi Ursula von der Leyeniga. Foto: Andrew Harnik/AP/Scanpix

Ilmselt suudab von der Leyen leida toetajaid nii mõnegi teise tähtsa liikmesriigi liidrite seast, näiteks toetaks teda ilmselt ka Prantsusmaa president Emmanuel Macron. Samas ei pruugi teda toetada koduriik Saksamaa praegune kantsler Olaf Scholz, kes ilmselt eelistaks Euroopa Komisjoni presidendi jätkamist tema praeguses ametis.

Kõigi eelduste kohaselt soovib von der Leyen ka ise praegusel töökohal jätkata veel teiselgi ametiajal, kuid selle lootuse võivad ohtu seada järgmisel aastal eesootavad Euroopa Parlamendi valimised, mis suuremal või vähemal määral muudavad poliitilisi jõujooni Brüsselis.

Kui lõpuks järgmisel aastal NATO liidrid uut peasekretäri valivad ja von der Leyen tõesti valikus peaks olema, siis võib Telegraphi sõnul talle lõpuks siiski veel saatuslikuks osutuda aeg Saksamaa kaitseministrina aastatel 2013 - 2019, mida hinnatakse erinevate skandaalide tõttu nõrgaks.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles