ELi kohus kinnitas katalaani eurosaadikute puutumatuse tühistamise

Copy
Kataloonia lipp 2021. aasta meeleavaldusel
Kataloonia lipp 2021. aasta meeleavaldusel Foto: KENZO TRIBOUILLARD / AFP / SCANPIX

Euroopa Liidu üldkohus lükkas täna tagasi kolme katalaani eurosaadiku kaebuse Euroopa Parlamendi otsuse vastu võtta neilt Hispaania palvel puutumatus.

Kohus teatas, et lükkab Carles Puigdemonti, Antoni Comíni ja Clara Ponsatí kaebused tagasi ja kinnitab seeläbi parlamendi 2021. aasta otsust.

Hispaania palus kolmiku puutumatuse tühistamist, et saaks nad tuua kohtu alla Kataloonia 2017. aasta iseseisvumiskatse eest, mille Madrid oli keelanud.

Kataloonia toonane liider Puigdemont juhtis katset korraldada referendum koos Comíni ja Ponsatíga.

Referendumit saatis vägivald ja mõni nädal hiljem kuulutas Kataloonia valitsus viivuks välja iseseisvuse, mis viis poliitilise kriisini.

Puigdemont, Comíni ja Ponsatí põgenesid ja läksid eksiili Belgiasse, kus nad on alates 2019. aastast olnud Euroopa Parlamendi liikmed.

Nad esitasid kaebuse endalt puutumatuse võtmise kohta, põhjendades, et see rikub Euroopa Parlamendi erapooletuse põhimõtet.

Kohus lükkas väite tänases otsuses tagasi.

Samuti tegi kohus kindlaks, et parlament ei ole kohustatud uurima Hispaania kohtuaktide õiguspärasust, kuna see küsimus langeb eranditult Hispaania võimude pädevusalasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles