VIDEOD Hollandit räsib riigi ajaloo võimsaim suvetorm (1)

Copy
Hollandi pealinnas Amsterdamis võis kolmapäeval näha autode peale kukkunud puid.
Hollandi pealinnas Amsterdamis võis kolmapäeval näha autode peale kukkunud puid. Foto: Anthony Deutsch / Reuters / Scanpix

Hollandisse jõudis kolmapäeval riigi ajaloo võimsaim suvetorm, mis jõudis otsapidi ka Saksamaale ning nõudis kahes riigis vähemalt kaks inimelu, paisates ühtlasi kaosesse lennu- ja rongiliikluse.

Hollandi meteoroloogid andsid miljonitele inimestele harvanähtava «punase» taseme hoiatuse ja soovitasid neil tungivalt siseruumides püsida.

Haarlemis sai surma 51-aastane naine, kelle autole langes puu, teatas politsei.

Saksamaal, Hollandi piiri lähistel asuvas Rhede linnas sai surma 64-aastane naine, kui teda tabas kukkuv puu, teatas politsei.

Kohalik meedia kirjutas, et Amsterdamis sai kaks meest tõsiselt viga, kui puu kukkus neist ühe autole peale ning teine sai vigastada, kui teda tabasid katkenud elektriliinid.

Amsterdami ajaloolistel kanalitel seilanud paatmaja peale kukkus samuti puu ning Haagis langes puu peale trammile. Kumbalgi juhul ükski inimene ei kannatanud.

Amsterdami Schipholi lennujaam, mis on liiklustiheduselt üks Euroopa suuremaid, teatas AFP-le, et tühistas torm Poly tõttu 400 lendu.

Lennujaam lisas varem, et tuule, vihma ja kehva nähtavuse tõttu on lennuliiklus vähemalt kuni kella 16-ni (Eesti aja järgi kella 17-ni) «äärmiselt piiratud». Samas hilinesid lennud veel ka pärast nimetatud kellaaega.

Peatatud olid ka Eurostari rongid Amsterdamist Londoni suunal ja kiirrongid Kölni ja Hamburgi suunal, aga samuti paljud siseriiklikud rongiteenused, teatas rongioperaator NS.

Torm, mille tuulte kiirus ulatub kuni 40,5 meetrini sekundis, murdis rannikule jõudes maha puid ja sundis Hollandi võime manitsema elanikke kodus püsima.

Haarlemis sai surma 51-aastane naine, kelle autole langes puu, teatas politsei.

Maanteedel olid langenud puude ja kummuli läinud veokite tõttu ummikud.

Rannikuvalve päästis mitu inimest laevalt Volendami lähedal ja jahilt Urki lähedal.

Meteoroloogiateenistus KNMI andis neljas põhjapoolses regioonis punase hoiatuse, mis tähendab, et võimalikud on tõsised häired.

Valitsus saatis elanikele hoiatuse püsida kodus ja võtta ülekoormatud päästeteenistusega ühendust vaid eluohtlikus olukorras.

IJmuideni (sic!) sadamalinnas mõõdeti tuulekiiruseks 40,5 meetrit sekundis, mis on kõrgeim suvine näitaja Hollandi ajaloos. Tavaliselt on riigis tormihooaeg oktoobris-aprillis.

Ilmateenistus Weerplaza märkis, et see teeb sellest Hollandi mõõtmisajaloo esimese väga tõsise suvetormi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles