ÜLEVAADE Scholz kaitses parlamendis sõjaaja kärpe-eelarvet rünnakute eest

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Saksamaa sotsiaaldemokraadist kantsler Olaf Scholz eile liidupäeva saadikute tuleva aasta eelarvet puudutavatele küsimustele vastamas. 
Saksamaa sotsiaaldemokraadist kantsler Olaf Scholz eile liidupäeva saadikute tuleva aasta eelarvet puudutavatele küsimustele vastamas. Foto: Political-Moments/Imago Images/Scanpix

Pärast pikka kraaklemist Saksa valitsuse sees teatas sotsist kantsler Olaf Scholz lõpuks tuleva aasta riigieelarve kokkuleppest, kus kärbete kiuste on rõhk kaitsel ja tööstuspotentsiaali tugevdamisel.

Pöördumises parlamendile ütles valitsusjuht, et eelarve eelnõu eesmärgid on maailmas valitsevast olukorrast tulenevalt ilmsed. «Eelkõige puudutab see meie riigi julgeolekut,» rõhutas Scholz eile liidupäevas peetud kõnes, viidates kulutustele, mis on seotud Ukraina toetamise ja Bundeswehri tugevdamisega. «Julgeolek on suur väljakutse ja loomulikult tähendab see ka väljakutset kogu ülejäänud eelarvele.»

Kantsler möönis, et Venemaa kallaletungi tekitatud kulutused lisanduvad kõigile muudele Saksa riigi ülesannetele ning osaliselt just selle dilemma tõttu oli sotside, roheliste ja liberaalide koalitsioonil raskusi eelarvekavas üksmeelt leida, kuna Vaba Demokraatliku Parteid (FDP) esindav rahandusminister Christian Lindner nõudis kärpeid, mis olid teistele partneritele vastumeelsed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles