Suur risk Briti luure: Venemaa tõi piirialadel julgeolekut tagavad väed otse rindele (2)

Postimees
Copy
Vene üksused eelmise aasta suvel Ida-Ukrainas.
Vene üksused eelmise aasta suvel Ida-Ukrainas. Foto: ALEXANDER ERMOCHENKO/REUTERS/Scanpix

Tavaolukorras oma piirialadel julgeolekut ja kiiret reageerimisvõimet pakkuvate vägede paiskamine Ukraina sõja põhiraskuspunktidesse näitab, kuidas sõda on muutnud Venemaa riiklikku kaitsestrateegiat, kirjutab Briti kaitseministeerium tänahommikuses luureraportis.

Ukraina vastupealetungi tõrjumiseks on Moskva kokku koondanud olulisi üksuseid üle terve Venemaa. Nii mõnekski põhipingutusüksuseks on sattunud sõjaväekoosseisud, mis normaalolukorras peaksid olema valmis reageerima NATO, Hiina või mõne kolmanda välisriigi rünnakule.

Nii on Bahmuti kaitsel põhijõududeks Lääne-Venemaalt toodud õhudessantüksused, mis peaksid NATOga tekkivate pingete korral olema esimene tugev kiirreageerimisjõud.

Zaporižžja oblasti kaevikutes tegutseb aga 58. ühendarmee, mis muidu peaks kaitsma Venemaa Kaukaasiaga piirnevat külge.

Velõka Novosilka juurde toodud 5. ühendarmee üksused ja merejalavägi paiknevad tavaolukorras aga Ukrainast 7000 kilomeetri kaugusel ning peaksid Venemaa idaküljel mõjuma Hiinale tasakaalustava jõuna.

Briti kaitseministeeriumi hinnangul võtab Moskva selliste üksuste liigutamisega riske üle terve riigi, mis näitab, et Ukraina sõda on oluliselt muutnud Venemaa senist riiklikku strateegiat.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles