Prantsusmaa võib lubada politseil kahtlusaluseid telefoni abil nuhkida

Copy
Prantsuse justiitsminister Éric Dupond-Moretti (paremal) räägib avaliku teenistuse ministri Stanislas Gueriniga kolmapäeval pärast iganädalast kabinetiistungit presidendipalees.
Prantsuse justiitsminister Éric Dupond-Moretti (paremal) räägib avaliku teenistuse ministri Stanislas Gueriniga kolmapäeval pärast iganädalast kabinetiistungit presidendipalees. Foto: JULIEN DE ROSA / AFP / Scanpix

Prantsuse politseile tuleks anda luba luurata kahtlusaluste järele nende telefonide ja muude seadmete kaamera, mikrofoni ja GPS-andmete abil, otsustasid kolmapäeval seadusandjad.

Meede on osa laiemast parlamendis arutusel olevast justiitsreformist, millele seadusandjad toetust avaldasid.

Eelnõu punkti luuramise kohta on kritiseerinud nii vasakpoolsed kui inimõiguslased, kes peavad seda autoritaarseks.

Justiitsminister Éric Dupond-Moretti sõnul puudutaks see aga vaid mõndakümmet juhtumit aastas.

Sülearvutite, autode, telefonide ja muude nendega ühendatud seadmete geolokeerimist lubataks juhtudel, kus kuritegu on karistatav vähemalt viieaastase vanglakaristusega.

Seadmeid võidaks ka kaugelt aktiveerida, et salvestada helisid ja kaadreid isikute puhul, keda kahtlustatakse terrorikuritegudes, organiseeritud kuritegevuses või alaealiste toime pandud kuritegevuses.

Digiõiguste ühendus La Quadrature du Net kirjutas mais, et meede «tekitab tõsist muret põhiõiguste rikkumise üle».

Seadusandjad president Emmanuel Macroni fraktsioonist rõhutasid kolmapäevase arutelu ajal, et nuhkimine oleks piiratud juhtudele, kus seda õigustab kuriteo raskus ja seda lubataks läbi viia «rangelt proportsionaalsel ajaperioodil».

Mis tahes jälitamistegevuse peaks heaks kiitma kohtunik ja jälgimine ei saa kesta üle kuue kuu.

Meede ei saaks sealjuures kohalduda isikutele, kes töötavad tundlikes ametites, nende seas arstid, ajakirjanikud, advokaadid, kohtunikud ja parlamendiliikmed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles