POSTIMEES ANKARAS Türgi eksperdid eeldavad pigem Rootsi kauemaks NATO ooteruumi jäämist

Jaanus Piirsalu
, ajakirjanik, Ankara
Copy
Rootsi NATOsse pääsu võti on Türgi presidendi Recep Tayyip Erdoğani käes ning otsus tehakse ilmselt tema kitsas lähiringis.
Rootsi NATOsse pääsu võti on Türgi presidendi Recep Tayyip Erdoğani käes ning otsus tehakse ilmselt tema kitsas lähiringis. Foto: Ali Unal/AP/Scanpix

Türgi eksperdid kalduvad pigem arvama, et Ankara ei nõustu veel tuleval nädalal NATO tippkohtumisel Rootsi alliansi liikmeks võtmisega, samas kui Eesti julgeoleku vaatest on tegemist pakilise küsimusega.

«Türgi tunneb praegu tohutu survet selles küsimuses, aga me ei anna järele: Rootsi peab tingimusteta lõpetama PKK-YPG rahastamise, lõpetama nende liikmete vastuvõtmise ning täitma seda [lubadust],» ütles Türgi armee luureteenistuse endine kolonel, praegu välispoliitika analüütikuna töötav Murat Aslan Postimehele.

PKK on Kurdistani Töölispartei ja YPG selle sõjaline haru Süürias, mis loodi, kui algas kodusõda Süürias 2011. aastal. YPGd on relvade ja väljaõppega toetanud Süüria sõja ajal USA. Türgi peab PKKd ja YPG terroristlikeks organisatsioonideks, millega nad on aastakümneid veriselt võidelnud. Võitlus kurdi separatismiga (kuigi mitmed eri taustaga kurdi võtmeisikud on väitnud, et sellist ambitsiooni ei ole) taandub Türgis sügavalt juurdunud hirmule kaotada riigi territoriaalne terviklikkus. USAs ja Euroopa Liidus on PKK kuulutatud terroristlikuks organisatsiooniks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles