Suurbritannia karmistab sanktsioone Iraani vastu

Copy
Briti välisminister James Cleverly
Briti välisminister James Cleverly Foto: Leon Neal / Pool Photo via AP / Scanpix

Suurbritannia teatas täna plaanist karmistada sanktsioone Iraani vastu seoses inimõigusrikkumistega ja vaenuliku tegevusega Ühendkuningriigi territooriumil.

Välisminister James Cleverly ütles, et edasised meetmed on vahendid, «mida ma eelistaksin mitte kasutada, kuid otsus, kas ma seda teen või ma seda ei tee, on kindlalt Iraani režiimi kätes».

Uus sanktsioonirežiim laiendab olemasolevaid karistusmeetmeid ja loob uue kriteeriumi, mille alusel füüsilisi ja juriidilisi isikuid sihikule võtta.

London süüdistab Iraani aina jõulisemates katsetes tappa või röövida režiimi vaenlasi, sealhulgas Suurbritannia territooriumil.

Väidetavalt on Iraani luureteenistused sobitanud opositsionääride tabamiseks lähedasi sidemeid kuritegelike ühendustega Suurbritannias ja mujal Euroopas.

«Iraani režiim rõhub omaenda inimesi, ekspordib verevalamist Ukrainasse ja Lähis-Idasse, ja ähvardab tappa ning röövida inimesi ÜK pinnal,» ütles Cleverly avalduses.

«ÜK edastab täna sellele režiimile selge sõnumi: me ei talu sellist pahatahtlikku käitumist ja võtame teid vastutusele.»

«Meie uus sanktsioonirežiim aitab tagada, et need, kes meile kahju tahavad teha, ei saa kuhugi peituda,» lisas ta.

Meetmed lisanduvad neile, mida võeti Teherani suhtes seoses mullu septembris puhkenud massimeeleavalduste jõhkra mahasurumisega.

Protestlaine vallandus pärast 22-aastase kurditari Mahsa Amini surma kombluspolitsei vahi all. Ta peeti kinni riietumisreeglite väidetava rikkumise eest.

Alates protestide puhkemisest on vahistatud tuhandeid inimesi ja kehtestatud karme karistusi meeleavaldustega seotud isikutele, ütlevad ÜRO uurijad ja inimõiguslased. Täide on viidud ka seitse protestidega seoses määratud surmanuhtlust.

ÜK on alates aasta algusest kehtestanud inimõigusrikkumiste eest sanktsioone kümnetele Iraani isikutele ja organisatsioonidele, nende seas revolutsioonikaardi komandörid ja Iraani peaprokurör.

Sanktsioone on karmistanud ka USA ja Euroopa Liit.

Suurbritannia teatel on alates 2022. aasta algusest avastatud üle 15 tõsiseltvõetava juhtumi, kus Iraani režiim ähvardab tappa või röövida Briti kodanikke või ÜKs baseeruvaid isikuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles