USA merevägi: Iraani revolutsioonikaart hõivas Pärsia lahes kaubalaeva

Copy
Pärsia laht.
Pärsia laht. Foto: AP/Scanpix

Iraani revolutsioonikaart hõivas neljapäeval Pärsia lahel kaubalaeva, teatas USA merevägi päev pärast Iraani vägede süüdistamist kahes sarnases katses Omaani lähedal.

«Islami revolutsiooniline kaardivägi (IRGC) arestis sunniviisiliselt kaubalaeva, mis võib olla seotud salakaubaveoga,» seisis Bahreinis asuva USA mereväe viienda laevastiku avalduses.

Selles lisati, et USA väed jälgisid intsidenti rahvusvahelistes vetes, kuid «sündmuse asjaolud ei õigustanud edasist reageerimist».

Avalduses ei täpsustatud, mis kaubalaevaga oli tegemist.

«USA väed jäävad valvsaks ja on valmis kaitsma seadusliku navigeerimisõigusi Lähis-Ida tähtsates vetes,» öeldi.

Viimastel aastatel on Washington ja Teheran vahetanud süüdistusi seoses intsidentidega pingelistel Pärsia lahe veeteedel, mis on ülemaailmse naftakaubanduse jaoks üliolulised.

Kolmapäeval teatas USA merevägi, et blokeeris kaks Iraani mereväe katset hõivata Omaani lähistel rahvusvahelistes vetes tankereid. Mõlemal juhul teatas Ühendriikide keskväejuhatus, et iraanlased lahkusid pärast USA hävitaja sündmuskohale ilmumist.

Iraani merendusteenistused teatasid, et üks kahest tankerist, Bahama lipu all sõitev Richmond Voyager, oli põrganud kokku Iraani laevaga, vigastades raskelt viit meeskonnaliiget.

Kokkupõrge leidis aset teisipäeval ning see kahjustas Iraani laeva ja põhjustas lekke. «Richmond Voyager jätkas oma teed, hoolimata rahvusvahelistest meresõidureeglitest,» märkis uudisteagentuur IRNA.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles