Rumeenias luuakse piirkondlik keskus F-16 pilootide koolitamiseks (1)

Copy
Rumeenia õhujõudude hävitaja F-16 lendamas.
Rumeenia õhujõudude hävitaja F-16 lendamas. Foto: Piroschka Van De Wouw / REUTERS / Scanpix

Rumeenia teatas neljapäeval, et käivitab piirkondliku baasi pilootide, sealhulgas ukrainlaste koolitamiseks lendama USA-s toodetud hävitajatega F-16, mida Kiiev enda sõnul Venemaa sissetungi tõrjumiseks vajab.

Mitmed Euroopa riigid on avaldanud soovi õpetada Ukraina piloote lendama F-16 lennukitega pärast seda, kui USA mais selleks rohelise tule andis.

«Koos teiste liitlaste ja hävitajat projekteerinud ettevõttega luuakse Rumeenias piirkondlik keskus pilootide koolitamiseks nende lennukite tarvis,» seisis pärast Rumeenia riigikaitse ülemnõukogu istungit avaldatud pressiteates.

«Siin õpetatakse F-16 lennukeid opereerivaid Rumeenia piloote ning rajatis avatakse hiljem NATO liitlaste ja partnerite, sealhulgas Ukraina pilootidele,» lisati.

Ta ütles, et koolituskeskus vastab «liitlaste ja piirkondlike partnerite koolitusnõuetele».

Läinud kuul ütles Hollandi minister Kajsa Ollongren, et Holland, kes on vedanud algatust Ukraina pilootide väljaõpetamiseks F-16 hävitajatel, loodab koolitusega alustada tänavu suvel.

Poola on samuti teatanud valmisolekust koolitada Ukraina piloote F-16-ga lendamiseks, Taani aga on lõpetamas ettevalmistusi väljaõppeks Taani pinnal.

Ukrainaga 650 kilomeetrit piiri omava Rumeenia lennukipargis on praegu 17 Portugalist ostetud kasutatud F-16, ning Bukarest on sõlminud lepingu veel 32 lennuki ostmiseks Norrast.

Rumeenia kavatseb osta ka USA uusima põlvkonna varghävitajaid F-35, kuid tõenäoliselt kulub aastaid, enne kui see teoks saab.

Riik, mis kuulub NATO-sse alates 2004. aastast, võõrustab oma pinnal paari tuhandet USA sõdurit, USA raketitõrjesüsteemi ja NATO lahingugruppi, mida juhib Prantsusmaa.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles