NATO tippkohtumisega seoses taastati Leedu piiridel piirikontroll

BNS
Copy
Läti-Leedu piiripunkt.
Läti-Leedu piiripunkt. Foto: GINTS IVUSKANS/AFP/Scanpix

Leedu taastas seoses eelseisva NATO Vilniuse tippkohtumisega alates tänasest kuueks päevaks piirikontrolli Euroopa Liidu sisepiiril.

Kontroll Vilniuse, Kaunase ja Palanga lennujaama ja Klaipėda sadama piiripunktis ning Poola ja Läti piiril algas reedel kell 8 ja kestab 13. juuli kella 8-ni. NATO tippkohtumine toimub Vilniuses 11.–12. juulil.

Piiri ületamisel peab olema kaasas kehtiv reisidokument, kolmandate riikide kodanikel pass ja viisa, kui selle riigi kodanikele kehtib viisarežiim, või muud Schengeni riikidesse sisenemist lubavad dokumendid, näiteks Leedu tähtajaline või alaline elamisluba.

Siseministeerium teatas, et olukorda ja võimalikke ohte arvestades kontrollitakse riskianalüüsi alusel sisenejaid valikuliselt.

Põhimaanteede kaudu saab sõita Poola ja Lätti, piiridele rajatakse ajutised kontrollpunktid. Kontrollimiseks kasutatakse ajutist taristut ning liikluse korraldamiseks paigaldatakse ajutised liiklusmärgid ja tõkkepuud.

Kontrolli sisepiiril kaasatakse tolliametnikud, Läti ja Poola piirivalvurid, Leedu sõjavägi, Kütiliit, aga ka Eesti ja Moldova piirivalvurid ning Euroopa ranniku- ja piirivalveagentuuri Frontex lisajõud.​

Schengeni riigid kaotasid kontrolli sisepiiril, kuid iga riik saab seda turvameetmete rakendamisega ajutiselt taastada ning see on laiaulatuslike ja märkimisväärsete sündmuste ajal levinud tava. Piirikontrolli bloki sisepiiril taastasid NATO tippkohtumise ajaks nii Läti 2010. ja Poola 2016. aastal kui ka Hispaania 2022. aastal. Leedus taastati piirikontroll ajutiselt 2020. aastal pärast piiri sulgemist pandeemia tõttu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles