Dalai-laama tähistas 88. sünnipäeva

Copy
Tiibeti vaimne juht dalai-laama tähistamas oma 88. sünnipäeva.
Tiibeti vaimne juht dalai-laama tähistamas oma 88. sünnipäeva. Foto: Ashwini Bhatia / AP / Scanpix

Tiibeti vaimne juht dalai-laama tähistas eile 88. sünnipäeva, mille puhul kogunesid tema residentsi India Dharamsala mägilinnas tuhanded toetajad ja eksiilis elavad tiibetlased.

Tsuglakhangi templi õu oli ehitud Tiibeti lippudesse ja muusikud mängisid usujuhi saabudes traditsioonilisi tervituslaule.

«Me tähistame minu 88. sünnipäeva, kuid vaadake mind: ma näen vaevu 50 välja,» ütles dalai-laama naeratades.

Õnnesoovid edastas talle ka USA välisminister Antony Blinken, kes avaldas imetlust dalai-laama pühendumuse suhtes rahule ja vägivallatusele.

Pärast pagulusse asumist ebaõnnestunud ülestõusu järel 1959. aastal sai dalai-laama koduks Indias mägilinn Dharamsala, kus tegutseb Tiibeti eksiilvalitsus.

Hiina Tiibeti pagulasvalitsust ei tunnusta ning süüdistab dalai-laamat jätkuvalt separatismi õhutamises.

Dalai-laama seevastu kinnitab, et tema taotlused piirduvad Tiibetile arvestatava autonoomia saavutamise ning põlise budistliku kultuuri kaitsmisega.

Aprillis sattus dalai-laama terava kriitika alla, kui avaldati video, kus ta suudles noort poissi suule ja ütles: «Ime mu keelt.» Sotsiaalmeedias mõisteti tema käitumine hukka ja seda nimetati kohatuks.

Hiljem palus ta oma veebilehel tehtud avalduses andeks ja ütles, et kahetseb juhtunut ning soovib «vabandada poisi ja tema pere, aga ka paljude sõprade ees üle maailma, kellele tema (dalai-laama) sõnad kannatusi võisid põhjustada».

Tiibeti ametnikud on öelnud, et budistide vaimse juhi «süütut, vanaisalikku ja hellitavat käitumist» on valesti tõlgendatud, süüdistades «Hiina-meelseid allikaid» selles, et nad aitasid jagada videoklippi miljonite inimestega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles