Hollandi valitsus lagunes migratsiooniprobleemide tõttu

Copy
Hollandi peaminister Mark Rutte.
Hollandi peaminister Mark Rutte. Foto: BART MAAT

Hollandi peaministri Mark Rutte poolteist aastat ametis olnud koalitsioonivalitsus lagunes reedel migrantide voolu ohjeldamise meetmete tõttu, teatas kohalik meedia.

Hollandi staažikaim liider Rutte juhtis nelja koalitsioonipartneri vahelisi kriisikõnelusi, kuid kokkuleppele ei jõutud, teatasid rahvusringhäälingud NOS ja RTL ning Hollandi uudisteagentuur ANP.

Koheselt Ruttelt ega koalitsiooni liikmetelt avaldust ei tulnud. Uudisteagentuuri AFP reporter ütles, et osalised ei lahkunud kohe Haagi läbirääkimiste paigast.

Paremtsentristliku erakonna Vabaduse ja Demokraatia Rahvapartei (VVD) juht Rutte soovis pärast mullu Hollandis ülerahvastatud migratsioonikeskuste skandaali karmistada piiranguid varjupaigataotlejate perede taasühendamisel.

Hollandi meedia andmetel nõudis Rutte, et Hollandisse lubatavate sõjapõgenike sugulaste arvu piirataks kahesajani kuus ja ähvardas valitsuse kukutada, kui meede läbi ei lähe. Kuuldavasti oli kristlikdemokraatlik erakond Kristlik Liit (Christen Unie) plaanile jõuliselt vastu.

Neli erakonda pidasid kolmapäeval ja neljapäeva hilisõhtuni kriisikõnelusi, et päästa kõikuv valitsus, mis asus ametisse 2022. aasta jaanuaris. Kompromissidest ei piisanud reedestel viimastel läbirääkimistel siiski kokkuleppele jõudmiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles