Soome kehtestab ajutise riigisisese piirikontrolli

Copy
Soome piirivalvurid õppusel. Foto on illustratiivne
Soome piirivalvurid õppusel. Foto on illustratiivne Foto: Rajavartiolaitos / Soome piirivalve

Piirivalve karmistamine on tingitud USA presidendi Joe Bideni järgmisel nädalal toimuvast visiidist Helsingisse, vahendab Soome rahvusringhääling Yle. 

Seoses USA presidendi Joe Bideni eelseisva visiidiga Soome 13. juulil teatas Soome valitsus, et taastab ajutiselt passikontrolli riigi sisepiiridel. Biden kohtub neljapäeval Helsingis kõigi viie Põhjamaa liidriga. 

Ametiasutused hakkavad sisepiiripunktides kontrollima isikut tõendavaid dokumente. Meede jääb kehtima 8.–15. juulini ja seda rakendatakse konkreetsetes piiripunktides õhu- ja veeliikluse puhul, samuti Soome maismaapiiril Rootsi ja Norraga.

Piirikontrolli taaskehtestamine ei mõjuta lõbusõidulaevaliiklust.  

Schengeni riikide sisepiire võib ületada kõikjal, sealhulgas Soomest Rootsi või Norrasse, mis tahes kohas, kui reisijatel ei ole deklareeritavaid kaupu. Ka Soome maismaapiiril Rootsi ja Norraga toimuv liiklus, mis ei toimu piiripunktide kaudu, jääb tugevdatud järelevalvest välja.

«Piirikontrolli taaskehtestamine sisepiiridel ei mõjuta Soome põhiseaduses sätestatud õigust liikumisvabadusele,» ütles Soome piirivalve eile avaldatud teates. 

Põhiseaduse kohaselt ei saa Soome kodanikel keelata riiki siseneda, kuid nad peavad oma isikut ID-kaardi või passiga tõendama. 

Lisaks on kõigil isikutel õigus riigist lahkuda, välja arvatud juhul, kui nende suhtes kehtib reisikeeld või nende reisimisõigust on seaduse kohaselt piiratud.

Regulaarne liikumine piiride vahel taastub, kui pärast 15. juulit ajutised meetmed tühistatakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles