Unian: Kreml reageeris Aasovi komandöride naasmisele hüsteeriliselt (19)

BNS
Copy
Võitlejad jõudsid lõpuks koju.
Võitlejad jõudsid lõpuks koju. Foto: EPA/MYKOLA TYS/Scanpix

Ukraina portaal Unian kirjutas laupäeva õhtul, et sellist hüsteeriat Kremlilt pole tükk aega näha olnud, kui tuli varem päeval laekunud teate peale Mariupoli kaitsjate esirinnas olnud Aasovi pataljoni komandöride naasmisest Ukrainasse.

Aasovi komandöride naasmine Ukrainasse tähendab, et Türgi rikkus Venemaaga sõlmitud lepinguid, vahendas Vene uudisteagentuur RIA Novosti Kremli pressiesindaja Dmitri Peskovi sõnu.

«Türgi rikkus kokkulepet, kui lubas Aasovi komandörid Ukrainasse,» sõnas ta.

Tema sõnul pole keegi agressorriiki teavitanud, et Azovstali terasetehase kaitsjad naasevad Ukrainasse.

Peskov meenutas, et aasovlased pidid viibima kuni sõja lõpuni Türgis, nagu nägi ette kokkulepe.

«Naasmise tingimusi rikkusid nii Türgi pool kui Kiiev. Lepingute tingimuste kohaselt pidid Aasovi juhid jääma Türki kuni konflikti lõpuni. Venemaad ei teavitanud keegi terrorirühmituse Aasov juhtide üleviimisest Türgist Ukrainasse,» ütles Peskov.

Samuti märkis ta, et Türgi otsus saata aasovlased tagasi kodumaale on seotud Ukraina relvajõudude vastupealetungiga.

«Otsus anda olemasolevaid lepinguid rikkudes välja terrorirühmituse Aasov liidrid Kiievile on otseselt seotud Ukraina vastupealetungi ebaõnnestumistega ning Kiievi režiimi väed seisavad iga päev silmitsi ebaõnnestumistega,» ütles Peskov.

Venemaa autoritaarse presidendi Vladimir Putini pressiesindaja märkis ka, et Türgi on tõsise surve all.

«NATO tippkohtumise ettevalmistuste kontekstis avaldati Türgile suurt survet ja alliansi liikmena näitab Ankara sellega solidaarsust, Vene Föderatsioon saab kõigest suurepäraselt aru. Lepingute rikkumine ei tee au aga kellelegi,» lisas Peskov.

Aasovi pataljoni komandöride naasmine Ukrainasse näitas taas, et hetkel puudub Venemaal rahvusvahelisel areenil tõsiseltvõetavus, kommenteeris presidendikantselei juhi nõunik Mõhhailo Podoljak Twitteris Kremli reaktsiooni.

Podoljak lisas, et nüüdsest asetatakse Venemaa alati «sellele teadaolevasse kohta».

«Venemaal puudub rahvusvahelisel areenil tõsiseltvõetavus. Pärast 24. juunit 2023 algas Putini eliidi jaoks «ilus uus maailm»,» ütles Podoljak.

Varem laupäeval sai teatavaks, et Ukrainasse naasevad viis Azovstali terasetehast kaitsnud Aasovi komandöri, kes vabanesid vahetuskokkuleppe alusel sõjavangist Venemaalt mullu septembris ja viibisid sestsaadik Türgis.

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi kinnitas teavet Azovstali kaitsjate naasmise kohta, märkides, et Ukraina sõdurid Denõss Prokopenko, Serhi Volõnskõi, Svjatoslav Palamar, Denõss Šlega ja Oleh Homenko on lõpuks oma peredega.

Ukraina ja Venemaa vahel aset leidnud sõjavangide vahetamise tulemusena vabanes ka 200 Mariupoli terasetehase Azovstal kaitsjat.

Zelenskõi ütles toona, et komandörid viidi Türgisse osana operatsioonist, mida valmistati hoolikalt ja pikalt ette Türgi presidendi Recep Tayyip Erdoğani teadmisel.

Vabastatud vangid jäävad Türgisse, kus nad on «täielikult turvatud ja mugavates tingimustes» kuni sõja lõpuni, lisas Zelenskõi.

Ukraina kaitsjate keeldumine alla anda Azovstalis, vaatamata toidu-, joogivee- ja laskemoona nappusele, võitis kõikjal riigis ja laialdaselt ka mujal maailmas rahva südame erakordse kangelaslikkuse eest seista vastu ülekaalukale Venemaa okupatsiooniväele, seda nii inimjõu kui relvastuse arvestuses.

Vastutasuks sai Venemaa endale riigireetjast Ukraina rahvasaadiku ja Putini ristiisa Viktor Medvedtšuki, kes anti vangide vahetuse käigus Moskvale üle.

«President Volodõmõr Zelenskõi seadis selge ülesande: tuua tagasi meie kangelased. Tulemus: meie kangelased on vabad. Toimus suur vangide vahetus. See leidis aset mitmes etapis ja väga erinevates kohtades. Vene vangistusest tõime tagasi 215 inimest,» ütles presidendi kantseleiülem Andri Jermak siis. Tema sõnul oli vabaks saanute seas sõjaväelasi, piirivalvureid, politseinikke, meremehi, rahvuskaartlasi, tolliametnikke ja tsiviilisikuid.

«Nende hulgas on ohvitsere, komandöre, Ukraina kangelasi, Azovstali kaitsjaid ja lapseootel naissõjaväelasi. Need, kellelt venelased tahtsid võtta elu, keda kutsuti «natsideks», on meie tugevad inimesed, keda lahingud ja vangistus ei murdnud.»

Jermaki sõnul saavutati Ukraina kaitsjate vabastamine tänu isiklikele eraviisilistele läbirääkimistele Zelenskõi ja Erdoğani osalusel.

AFP – Interfax – Baltic News Service

Kommentaarid (19)
Copy
Tagasi üles