Tel Avivis tuli tänavaile 150 000 kohtureformi vastast meeleavaldajat

BNS
Copy
Meeleavaldus.
Meeleavaldus. Foto: REUTERS/Corinna Kern/SCANPIX

Iisraeli meedia kohaselt tulid laupäeval kümned tuhanded inimesed nii Tel Avivis kui mujal linnades meelt avaldama kohtureformi eelnõu vastu, mis protestijate sõnul tähendaks senisest märksa autoritaarsema valitsuse teket.

Meeleavaldajad on hoidnud üleval survet iganädalaste kogunemistega Netanyahu vastu, kes naasis võimule mullu detsembris ning lõi selleks juudiriigi ajaloos kõige parempoolsema võimuliidu, milles on äärmusortodokssed juudid ja paremäärmuslased.

Iisraeli meedia hinnangul oli ainuüksi Tel Avivis laupäevasel meeleavaldusel, mis on reformiplaani algusest jaanuaris lugedes järjekorras juba 27. protestinädal, umbes 150 000 inimest, et meelt avaldada enne olulise tähtsusega hääletust parlamendis esmaspäeval.

Politsei samas on võtnud hoiaku, et nemad ei anna hinnangut meeleavaldajate arvu kohta.

«Me peame tegutsema selle vastu, mida Netanyahu valitsus teeb meie riigi ja Iisraeli unistusega,» ütles rahvusvaheliselt tunnustatud ajaloolane Yuval Noah Harari rahvakogunemisel. «Kui Netanyahu valitsus ei lõpeta, siis saab ta peagi nägema, mis saab siis, kui me saame vihaseks.»

Politsei kasutas veekahurit umbes saja meeleavaldaja laialiajamiseks, kes tõkestasid rannikulinna üht peamist kiirteed, ütles uudisteagentuuri AFP ajakirjanik.

Netanyahu ütles juuni lõpus avaldatud usutluses The Wall Street Journalile, et ta kavatseb reformikavaga edasi liikuda, ent loobuda klauslist, mis kärpinuks ülemkohtu võimu ja andnuks poliitikutele suurema sõnaõiguse kohtunike valimisel.

Valitsuse väitel näeb kohtureform, mis vaatamata Netanyahu lubadusele loobuda kõige karmimast klauslist annab poliitikutele siiski senisest suurema võimu kohtute üle, on vajalik parema võimude lahususe tagamiseks.

Pärast tulutuid kõnelusi opositsiooniga, milleni viis Netanyahu märtsi lõpus tehtud avaldus panna reformikava pausile ja asuda läbirääkimisi pidama, on valitsus taas alustanud reformikava läbisurumist.

Esmaspäeval tuleb knessetis esimesele lugemisele eelnõu, mille eesmärk on võtta kohtuvõimult ära õigus langetada otsuseid valitsuse poliitika «mõistlikkuse» üle.

Meeleavalduste korraldajad andsid teada, et teisipäeval korraldatakse suur protestipäev.

«Kui me ei peata seda, mis praegu toimub, siis tagasiminekut ei ole,» ütles 40-aastane tehnoloogiaettevõtte juht Amit Lev, kelle sõnul on esmaspäeval lugemisele tulev eelnõu «osa mitmest erinevast seadusest, millest igaüks lubab järgmise vastuvõtmist».

Nende seaduste eesmärk on tema sõnul «ennetada kohtuvõimudel kritiseerimast valitsuse otsuseid, mis ei käi ühegi muu seaduse alla».

Vaid oma eesnime öelnud 59-aastane füsioterapeut Nira ütles, et kui seadus vastu võetakse, siis iisraellased ei saa elada nii nagu nad soovivad ning ta on tuleviku suhtes rahutu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles