Podoljak: Venemaa siseprotsesse võib kiirendada kolm komponenti

BNS
Copy
Ukraina presidendi kantselei juhi nõunik Mõhhailo Podoljak.
Ukraina presidendi kantselei juhi nõunik Mõhhailo Podoljak. Foto: Efrem Lukatsky / AP / Scanpix

Ukraina presidendi kantselei juhi nõunik Mõhhailo Podoljak nimetas kolm komponenti, mis võivad kiirendada Venemaa «erosiooni» sisemisi protsesse, vahendas portaal Unian pühapäeval tema sõnu.

Esiteks Ukraina relvajõudude aktiivne ja tulemuslik tegevus, sest «siis on Vene armee täielikult demoraliseerunud».

Teine komponent on olulised avalikud diplomaatilised signaalid, «meie partnerite absoluutselt konkreetsed poliitilised avaldused või tegevused».

Kolmandana nimetas Podoljak Venemaa olulist piiramist rahvusvahelistes institutsioonides osalemisel ja sanktsioonide surve suurendamist.

Oma arvamust Ukraina võidu, Venemaa lüüasaamise ja Vene Föderatsiooni-sisese riigipöörde omavahelise seotuse kohta avaldas ta laupäeva õhtul tele-eetris.

Podoljak ütles, et see on paralleelsete protsessidega, mis juba hoogu koguvad.

«Asi pole selles, et me siin võitsime ja sõda on juba lõppenud ja protsessid algavad seal Venemaal, ei,» ütles ta.

Tema sõnul on protsessid juba alanud, pidades silmas eeskätt Venemaa autoritaarse presidendi Vladimir Putini poliitilise süsteemi kokkuvarisemist.

Podoljak selgitas, et ühelt poolt ootavad Venemaad ees märkimisväärsed kaotused rindejoonel. Tema sõnul käib praegu «kujunemisoperatsioonide periood» ja surve järkjärguline suurenemine ning Venemaa logistikaahelate hävitamine.

Samal ajal käivad Venemaal juba protsessid, mis viitavad selgelt asjaolule, et Putin võimu ei säilita.

«Putinit kui presidenti enam ei eksisteeri – see on väljamõeldis. Kui lõppes ühepäevane mäss, mis Vene Föderatsiooni poliitilist eliiti oluliselt ehmatas, oli juba toona selge, et Putinit ei tajuta absoluutselt kui inimest, kes teab, kuidas olukorda kontrollida, kes on tugev, keda tuleb kuulata, kes on püha,» sõnas Podoljak.

Ta märkis, et Putini võim on niigi kõikuv, kuid seni pole Venemaa eliidil kõigis oma tulevikku puudutavates küsimustes ühtsust. Samuti pole üksmeelt selles, kes võivad olla kompromissnimed, et üsna nõrgalt Putinilt võim haarata.

Pärast erasõjaväe Wagner juhi Jevgeni Prigožini ebaõnnestunud mässu 23.–24. juunini märgivad paljud asjatundjad, et putšikatsed Venemaal sellega veel ei lõpe.

Eelkõige märkis Podoljak reedel, et uue, eduka ja ulatusliku mässu jaoks oleks Venemaal vaja saada kaks kuni neli märkimisväärset lüüasaamist rindel. Tema sõnul kujunes Prigožini mäss Venemaa ühiskonnale omamoodi koolituseks ja näitas, kuidas sündmused edasi arenevad.

Samuti usub nõunik, et Venemaa teeb läbi kodusõja.

Samas räägib Ukraina luure, et Putini režiim juba kõigub.

Ukraina kaitseministeeriumi luure peadirektoraadi esindaja Andri Jussov märkis, et Venemaal võiksid kodusõja vallapäästmise tõukejõuks olla ühiskonnaliikmed, ent selliseid inimesi seal pole. Samas on veel üks grupp inimesi – need, kes on valmis võitlema oma huvide eest ning just nemad võivad käivitada Venemaa sisekonflikti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles