RAINER SAKS Mitte keegi ei taha enam avalikult võtta toimuva eest vastutust (8)

Rainer Saks
, julgeolekuekspert
Copy
Venemaa presindent Vladimir Putin kohtumas kindralpolkovnikute Mikhail Teplinsky ja Oleg Makarevichiga. (Russian Presidential Press Offic/Planet Pix via ZUMA Press Wire)
Venemaa presindent Vladimir Putin kohtumas kindralpolkovnikute Mikhail Teplinsky ja Oleg Makarevichiga. (Russian Presidential Press Offic/Planet Pix via ZUMA Press Wire) Foto: Russian Presidential Press Offic

500 sõjapäeva jooksul on vormunud sõja sügavam olemus – Ukraina eest võitleb kogu rahvas ja Vene poolel struktuur, kus nüüdseks ei taha mitte keegi enam avalikult võtta toimuva eest vastutust. Mõlemal armeel on diametraalselt erinev moraalne hoiak ning motivatsioon ja see on selle sõja lõpptulemust kõige olulisemalt määrav faktor, kirjutab julgeolekuekspert Rainer Saks. 

Eile täitus 500 päeva Venemaa sissetungi algusest 2022. aastal. Ukraina president avalikustas sellel puhul oma sügavalt sümboolse tähendusega visiidi Ussisaarele (või ka Maosaarele). Mäletatavasti omandasid legendaarse kuulsuse saart kaitsnud väike rühm Ukraina piirivalvureid.

Eelmisel suvel suutsid Ukraina väed tõrjuda saarelt Vene garnisoni, kes üritas seal oma baasi luua. Vene laevastiku eemalepeletamine tegi võimalikuks teravilja väljaveo kokkuleppe Ukraina sadamatest. Ukraina presidendi külaskäik demonstreeris, et saar püsib kindlalt Ukraina kontrolli all.

Infosõja rindel on selline demonstratsioon tõsine väljakutse Venemaale ning tuletab venelastele meelde lüüasaamist, mille osaks on Vene sõjalaevastik selles sõjas saanud. Veelgi mõjuvam oli viie Mariupoli kaitsnud Azovi polgu (rügement) komandöri naasmine Türgist koos president Volodõmõr Zelenskõiga.

8. juuli, 2023, Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi külastas sõja 500. päeval Ussisaart. (Credit Image: © Ukraine Presidency/Ukraine Presi/Planet Pix via ZUMA Press Wire)
8. juuli, 2023, Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi külastas sõja 500. päeval Ussisaart. (Credit Image: © Ukraine Presidency/Ukraine Presi/Planet Pix via ZUMA Press Wire) Foto: Ukraine Presidency/Ukraine Presi

Mäletatavasti alistusid viimased kaitsjad eelmise aasta mai keskel Ukraina juhtkonna käsul ning hiljem sai viis komandöri võimaluse lahkuda sõjavangist ning asuda Türki. Toona kinnitati täiesti ametlikult, et Venemaa oli seadnud tingimuseks, et need viis komandöri jäävad sõja lõpuni sinna ning Ukrainasse ei naase.

Venemaa presidendi administratsiooni pressiesindaja (Peskov) jõudis ka juba teatada, et Azovi komandöride lahkumine Türgist Ukrainasse on kokkulepete rikkumine. Lähitulevik näitab, millel põhineb Türgi presidendi enesekindlus vilja väljaveo lepingu pikendamisel, aga selline toetusavaldus Ukrainale ohvitseride vabastamisega on mõnevõrra ootamatu.

Türgi presidendi avalik kutse Venemaa presidendile külastada Türgit omandab ka mõnevõrra teistsuguse konteksti. Vene sotsiaalmeedias levivad postitused, mis nimetavad Türgi presidendi kutset otsesõnu lõksuks ning ei ole kahtlust, et Venemaa presidendi lähimas ringkonnas arvestatakse samuti sellega.

Üleeile oli Ukraina vägede ülemjuhatajal kindral Zalužnõil 50. sünnipäev. Sellel puhul on paljud Ukraina rinnetel võitlevad üksused avaldanud väga loomingulisi ja südamlikke tervitustega videoklippe. Mitte keegi ei suuda ette kujutada, et Vene sõdurid avaldavad sarnasel moel poolehoidu oma ülemjuhatajale.

Valeri Gerassimov FOTO: Mihhail Metzel/TASS/Scanpix
Valeri Gerassimov FOTO: Mihhail Metzel/TASS/Scanpix Foto: Mikhail Metzel/TASS/Scanpix

Vene Kindralstaabi ülem Gerassimovi ei ole väga pikalt mitte keegi meedias näinud, mispärast ei olda ka kindlad, kas ta tegelikult ka veel juhib sõjategevust Ukraina vastu, nagu määras president selle aasta alguses. Peale Prigožini mässu on täielikult avalikust pildist kadunud ka sõjalise operatsiooni asejuht Surovikin ja veel mõned kõrgemad ohvitserid.

Eile hakkas Vene blogides levima info, et Ukraina sõjalise operatsiooni juhiks on määratud õhudessantvägede senine ülem kindral Teplinski. Mitte ühtegi ametlikku infobitti selle kohta ei ole ning Venemaa on jõudnud olukorda, kus nende sõjalise operatsiooni juht ei ole isegi avalikult teada.

Nendes elementides tuleb ehedalt välja selle sõja sügavam olemus. Ukraina eest võitleb kogu rahvas ja Vene poolel struktuur, kus nüüdseks ei taha mitte keegi enam avalikult võtta toimuva eest vastutust. Mõlemal armeel on diametraalselt erinev moraalne hoiak ning motivatsioon ja see on selle sõja lõpptulemust kõige olulisemalt määrav faktor.

Rinnetel teeb Vene armee pingutusi, et saada tagasi initsiatiivi ning eile nende vasturünnakute aktiivsus natukene kasvas.

- Svatove ja Severodonetski suunal Vene rünnakute arv natukene tõusis, aga muudatusi vägede paiknemises ei kaasnenud.

- Bahmuti piirkonda on Venemaa saatnud veelgi reserve juurde ning linnast põhja pool on Vene väed korraldanud intensiivseid vastupealetunge. Ukraina väed eile selles koridoris ei edenenud. Linnast lõunas ei suuda Vene armee tõhusaid vasturünnakuid korraldada ning Ukraina väed jätkasid vaikses tempos edasiliikumist.

- Donetski ümbruses üritab Vene armee rünnakute intensiivsust tõsta, aga seni edu saavutanud ei ole. Vene väejuhatus ilmsesti loodab siin edu saavutades segada Ukraina pealetungi lõunas.

- Lõunarindel on Ukraina armee oma pealetungi aktiviseerinud. Vene pool üritab pidevate vasturünnakutega Ukraina vägesid tagasi hoida. Rindejoon on seetõttu üsnagi liikuv ning Ukraina pool ise oma vägede edenemisest infot ei jaga. Praegu võib kokkuvõttes väita, et kui Ukraina väed suudavad viimaste päevade edenemise kindlustada, on nad Donetski oblasti läänerevas Berdjanski linna suunas nähtavaid edusamme teinud.

Ukraina sõdur möödub juulis 2023.a. vastaste laipadest kaevikus Bahmuti lähistel
Ukraina sõdur möödub juulis 2023.a. vastaste laipadest kaevikus Bahmuti lähistel Foto: LIBKOS/AP

Teistel rünnakusuundadel lõunas käivad pigem positsioonilahingud. Vene armee ei ole senini suutnud likvideerida Ukraina sillapead Dnepri vasakul kaldal Antonovi silla piirkonnas. Ukraina on sillapea ala vaikselt laiendanud, aga see soine piirkond ei ole sobiv suuremate väekoondiste maabumiseks.

Ukraina dessant peaks veel oluliselt edasi tungima, et selline võimalus tekiks. Vene pool üritab Ukraina dessantide hirmus taastada oma üleujutuse-eelseid positsioone Dnepri vasakul kaldal. Tänu üleujutuse laastamistööle on see väga keeruline ja annab Ukraina erivägedele võimalusi vabamalt Dnepril operatsioone korraldada.

Lõunarindel on informatsiooni, et Vene vägede võitlusvõime langeb. Isikkooseis on pidevalt viibinud rindel alates sügisest, osas väeüksustes alates sõja algusest. Üksuseid roteeritakse varude ja kaotuste täiendamiseks rinde vahetusse tagalasse, kus aga Ukraina suurtükiväe rünnakud on pidevad.

Ukraina süsteemsed rünnakud Vene suurtükisüsteemidele ja logistikale annab tulemusi ning Vene suurtükiväe intensiivsus on natukene langenud. Ukraina armee jätkab eelduste loomist suurema pealetungi läbiviimiseks. Vene kaitseliinide läbimurdmine nõuab veel omajagu aega. Ukraina põhijõude ei ole senini pealetungil rakendatud ja pealöögi suund ei ole selge.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles