Sri Lanka loodab amnestiaga presidendipalee väärisasjad tagasi saada

Copy
Sri Lanka presidendi residentsi tunginud meeleavaldajad, 9. juuli 2022.
Sri Lanka presidendi residentsi tunginud meeleavaldajad, 9. juuli 2022. Foto: CHAMILA KARUNARATHNE / EPA / Scanpix

Sri Lanka pakkus täna amnestiat neile, kes tagastavad ajaloolised aarded, mis rüüstati aasta tagasi, kui meeleavaldajad tungisid presidendipaleesse, sundides tollase presidendi Gotabaya Rajapaksa põgenema ja tagasi astuma.

Kuid kestnud protestid Sri Lanka rängima majanduskriisi pärast kulmineerusid tuhandete inimeste sissemurdmisega presidendipaleesse mullu 9. juulil.

«Kadusid erinevad väärisesemed ja arheoloogiamälestised, sealhulgas Sri Lanka endiste kuberneride ja presidentide vapid,» teatas Rajapaksa mantlipärija president Ranil Wickremesinghe kantselei avalduses, mis kuulutas välja kuu aega kestva amnestia, mille vältel saavad rüüstajad ära viidud esemeid tagasi tuua.

Kunstiesemed varastati pealinna Colombo südames asuvast paleest, mis on olnud riigivõimu sümbol enam kui 200 aastat.

Ametnikud avaldasid fotod viiest vapist, sealhulgas ka seitsmenda Portugali kuberneri Jorge de Albuquerque omast, kes määrati 1622. aastal saart haldama.

Teised varastatatud vapid kuuluvad Briti koloniaalvõimu ajastusse 19. ja 20. sajandil.

Varsti pärast seda, kui protestijad palee eelmisel suvel vallutasid, näitasid sotsiaalmeedia postitused neid presidendibasseinis hullamas ning baldahhiinvooditel kargamas.

Rajapaksa põgenes palee tagaukse kaudu ning julgeolekujõud taganesid, kui sissetunginud rahvas tegi väärtuslike esemete taustal selfisid.

Rajapaksale pandi süüks korruptsiooni ning riigi juhtimist finantskaosesse.

Hiljem vahistas politsei mehe, kes kõndis koju presidendi õllekruusiga, ja veel kaks inimest, kes võtsid kaasa Rajapaksa lipud, tehes neist sarongi ning voodilina. Need inimesed tabati Facebookis postitatud fotode järgi.

Aktivistid aga andsid politseile üle Rajapaksa magamistoast leitud umbes 6000 dollarit sularaha, kusjuures kohus kutsus endist presidenti üles andma selgitusi, kuidas ta selle teenis.

Rajapaksa põgenes riigist kõigepealt Singapuri ja Taisse, kuid saabus hiljem julgeoleku tugeva valve all tagasi kodumaale.

Tema järglane on maksude kahekordistamise ja järsu hinnatõusu järel protestid maha surunud ning hädavajalikud tarned taastanud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles