Moscow Times: Gerassimov eemaldati Vene vägede juhi kohalt Ukrainas (1)

BNS
Copy
Valeri Gerassimov
Valeri Gerassimov Foto: Sputnik / Sergei Fadeichev / Pool via REUTERS / SCANPIX

Venemaa kindralstaabi ülem Valeri Gerassimov on eemaldatud Ukrainat ründavate Vene vägede juhi kohalt, väitis Vene ajaleht Moscow Times sõda toetavate Telegrami-kanalite andmetele viidates.

Lehe andmetel säilitab Gerassimov oma koha kindralstaabi ülemana. Agressioonisõja uueks juhiks saab kindralpolkovnik Mihhail Teplinski, kes on olnud alates 2022. aasta juunist Vene õhujõudude ülem.

Moscow Times märkis, et Teplinski sai selle aasta aprillis Vene agressioonijõudude asejuhiks Ukrainas.

USA mõttekoda Sõjauuringute Instituut (ISW) on ennustanud, et Vene erasõjafirma Wagneri mäss võib Venemaa sõjaväelises juhtkonnas muudatusi põhjustada. ISW viidatud tuntud Venemaa sõjablogija hinnangul võib Venemaa langetada otsuse isegi kaitseminister Sergei Šoigu väljavahetamise kohta.

Mõttekoda pole suutnud Šoigu väljavahetamise kohta käivaid kuulujutte siiski iseseisvalt kinnitada. ISW on varem hinnanud, et Šoigu asendamine oleks siiski ebatõenäoline.

Pärast erasõjaväe Wagner juhi Jevgeni Prigožini ebaõnnestunud mässu 23.–24. juunil märgivad paljud asjatundjad, et putšikatsed Venemaal sellega veel ei lõpe.

Eelkõige rääkis presidendikantselei juhi nõunik Mõhhailo Podoljak reedel, et uue, eduka ja ulatusliku mässu jaoks oleks Venemaal vaja saada kaks kuni neli märkimisväärset lüüasaamist rindel. Podoljaki sõnul kujunes Prigožini mäss Venemaa ühiskonnale omamoodi koolituseks ja näitas, kuidas sündmused edasi arenevad. Samuti usub nõunik, et Venemaa teeb läbi kodusõja.

Samas räägib Ukraina luure, et Putini režiim juba kõigub.

Ukraina kaitseministeeriumi luure peadirektoraadi esindaja Andri Jussov märkis, et Venemaal võiksid kodusõja vallapäästmise tõukejõuks olla ühiskonnaliikmed, ent selliseid inimesi seal pole. Samas on veel üks grupp inimesi – need, kes on valmis võitlema oma huvide eest ning just nemad võivad käivitada Venemaal sisekonflikti.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles