Poola lõpetab kokkuhoiu eesmärgil osa ÜRO missioone

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola rahuvalvajad Liibanonis.
Poola rahuvalvajad Liibanonis. Foto: AFP / Scanpix

Poola kaitseminister teatas täna, et toob Tšaadist, Liibanonist ja Golani kõrgendikelt kokkuhoiu eesmärgil ära oma rahuvalveüksused.


Kaitseminister Bogdan Klichi teatel lõpetatakse rahuvalveoperatsioonid kokkuhoiu ja strateegiamuutuste tõttu, teatas AFP.

«Need kolm missiooni lõpetatakse peamiselt eelarvekärbete tõttu, kuid ka sellepärast, et ÜRO egiidi all toimuvad missioonid ei kuulu Poola prioriteetide hulka,» ütles Klich telekanalile TNV24.

«Poola prioriteet on NATO ja Euroopa Liidu missioonid,» lisas Klich, kes ei soovinud täpsustada, millal sõdurid missioonidelt lahkuvad.

Poola kaitseministeerium peab ülemaailmse finantskriisi ja majandusraskuste tõttu oma eelaravet kärpima kahe miljardi zloti (umbes 6,6 miljardi Eesti krooni) võrra.

Kõige suurem Poola väekontingent võitleb liitlasvägede koosseisus Afganistanis. Poola valitsus kaalub senisele 1600-le veel 600 sõduri juurdesaatmist.

Euroliidu missiooni mandaat Aafrika keskosas asuvas Tšaadis lõpeb selle aasta märtsis, misjärel antakse operatsiooni juhtimine üle ÜRO-le. Poola väekontingenti kuulub praegu 400 sõdurit, millega neil on Prantsusmaa järel suuruselt teine isikkoosseis.

ÜRO rahuvalvejõudude koosseisus on Liibanonis pooltuhat ja Golani kõrgendikel 360 poolakat.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles