Erdoğan: Türgi toetab Rootsi NATOsse pääsu ELi liikmesuse eest (11)

Copy
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan võõrustamas Ukraina riigipead Volodõmõr Zelenskõid 7. juulil 2023
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan võõrustamas Ukraina riigipead Volodõmõr Zelenskõid 7. juulil 2023 Foto: Ukraina presidendikantselei / APA Images via ZUMA Press Wire / Scanpix

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan lubas täna, et toetab Rootsi liitumist NATOga, kui Euroopa Liit jätkab pikalt seiskunud liitumiskõnelusi Ankaraga.

«Esmalt avage Türgile tee Euroopa Liiduga liitumisele, siis avame Rootsile tee NATO liikmesusele, nagu tegime Soomega,» ütles Erdoğan enne äralendu NATO tippkohtumisele.

«Türgi on oodanud nüüd üle 50 aasta Euroopa Liidu lävel ning peaaegu kõik NATO liikmed on ELi liikmed. Pöördun nende riikide poole, kes on lasknud Türgil üle 50 aasta ELi väravas oodata,» ütles president.

Erdoğani sõnul ütles ta seda ka eilses telefonivestluses USA presidendile Joe Bidenile.

Erdoğan sidus Rootsi liitumise NATOga esmakordselt avalikult Türgi seiskunud taotlusega saada ELi liikmeks.

Eilses telefonivestluses Bideniga ütles Türgi riigipea, et Ankara soovib Vilniuses NATO liidritelt «selget ja tugevat» toetusavaldust Türgi ambitsioonidele saada ELi liikmeks.

Valge Maja avaldatud ülevaade telefonivestlusest Türgi ELi liikmesuse teemat ei maininud.

Türgi esitas taotluse ELi eelkäija Euroopa Majandusühendusega liitumiseks esimest korda 1987. aastal. 1999. aastal sai Türgi ELi kandidaatriigiks ning alustas ametlikke liitumiskõnelusi 2005. aastal.

Kõnelused takerdusid 2016. aastal seoses Euroopa murega inimõiguste rikkumise pärast Türgis.

NATO peasekretär Jens Stoltenberg ütles Erdoğani sõnavõttu kommenteerides, et toetab Türgi püüdlusi Euroopa Liitu astumiseks, kuid märkis, et see ei olnud Soome, Rootsi ja Türgi vahel NATO mullusel Madridi tippkohtumisel sõlmitud kolmepoolse kokkuleppe tingimuste seas.

Stoltenberg kordas, et Rootsi on kolmepoolse kokkuleppe tingimused täitnud, ning ütles, et peab endiselt võimalikuks saavutada Vilniuses Rootsi liikmesuse kohta «positiivne otsus».

Rootsi saamist NATO liikmeks ei tohiks siduda Türgi seiskunud püüdlustega ühineda Euroopa Liiduga, ütles Saksa kantsler Olaf Scholz täna. «Rootsi on täitnud kõik NATO liikmesuse tingimused,» ütles Scholz Berliinis ajakirjanikega. «See teine küsimus ei ole sellega seotud ja seepärast ei tohiks neid minu arvates vaadata seotud teemadena.»

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles