Hispaanias algas selle suve teine ränk kuumalaine

Copy
Inimesed end kuumal suvepäeval Madridis jahutamas
Inimesed end kuumal suvepäeval Madridis jahutamas Foto: Luis Soto / SOPA Images via ZUMA Press / Scanpix

Hispaanias algas täna viimase kahe nädala jooksul juba teine kuumalaine, õhutemperatuur võib kerkida riigi lõunaosas koguni 44 kraadini Celsiuse järgi.

Ilmajaama AEMET järgi tekitab kuumust suur kuuma õhu mass, mis liigub Põhja-Aafrika suunalt. Tõenäoliselt kestab see kuumalaine kolmapäevani, rängima hoobi saab ilmselt Andaluusia piirkond. 

«Kuumus on väga intensiivne nii esmaspäeval kui ka teisipäeval enamikus poolsaare osas ja Baleaaridel. Õhutemperatuur jääb enamasti 38–40 kraadi vahele, 42–44 kraadi vahele mitmel pool Andaluusias ja (riigi kirdeosa piirkonnas) Aragónis,» ütles AEMETi pressiesindaja Ruben del Campo.

Hispaania esimene kuumalaine sel suvel sai alguse kahe nädala eest 26. juunil, mil Andaluusias mõõdeti õhutemperatuuriks 44 kraadi. Kõrge kuumus nõudis ka mitu inimelu.

Mullu oli Hispaania registreeritud õhutemperatuuride arvestuses kõige soojem suvi alates 1916. aastast, mil esimest korda hakati meteoroloogilisi andmeid kirja panema.

Kuumus tõi kaasa üle 350 inimese surma, neist enamik suri kuumarabandusse ja veekaotusesse, selgub statistikaameti (INE) andmetest.

Maailma Meteoroloogiaorganisatsiooni (WMO) andmetel on Euroopa maailmas kõige kiiremini soojenev kontinent. Asjatundjate sõnul on Hispaania tõenäoliselt riik, mis saab kliimamuutusest enim räsida.

Ehkki Hispaanias, eriti riigi lõunaosas, ollakse kuumade suvedega harjunud, on kuningriik pidanud üle elama üha pikemaid ja kuumemaid kuumalaineid, mida raskendab murettekitav vihmanappus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles