INTERVJUU Rinkēvičs: loodetavasti sätestab Läti peagi soost sõltumatu partnerluse (3)

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Läti värske president Edgars Rinkēvičs külastas Tallinna oma teisel täispikal tööpäeval, öeldes, et paljusid uue rolliga seotud detaile tuleb alles õppima hakata. 
Läti värske president Edgars Rinkēvičs külastas Tallinna oma teisel täispikal tööpäeval, öeldes, et paljusid uue rolliga seotud detaile tuleb alles õppima hakata. Foto: Sander Ilvest

Lätis võtab tasapisi maad ilmavaatest sõltumatu arusaam, et inimesed igat laadi partnerluses vajavad kaitset, mis siis et Eesti-sarnaseks abieluvõrdsuseks esialgu riik valmis pole, ütles äsja presidendi ametivande andnud Edgars Rinkēvičs.

Seni välisministri ametit pidanud Rinkēvičs leidis NATO Vilniuse tippkohtumise arengute keskel Postimehele antud usutluses ka, et Balti riikide vaatest on vajalik leida tasakaal, kuidas säilitada alliansi ühtsus, kuid anda samas Ukrainale selge signaal, et liikmesuseni jõudmisest lahutavad neid vaid teatud konkreetsed sammud.

Pärast laupäeval ametivande andmist seimis peetud kõnes ütlesite, et Läti peab olema õiglane riik kõigi jaoks ja seda mitte ainult teoorias, vaid ka tegelikes olukordades. Mis oli teie eesmärk seda sõnumit rõhutades?

Lätis on olemas kõik põhiseaduslikud ja õiguslikud tagatised igaühe jaoks, et nad saaks elada inimväärselt ja olla kaitstud. Probleem on, et meil on olukordi ja juhtumeid, nagu näiteks kohutav tragöödia Jēkabpilsis, kus endine abikaasa tappis kahe lapse ema pärast seda, kui viimane oli palunud kaitset politseilt, kohtutelt, prokuratuurilt. Formaalselt astuti teatud samme, kuid inimene on surnud.

See näitab, et miski ei toimi, sest formaalne kaitse on olemas, kuid meil on probleem. Ja osa probleemist pole minu arvates mitte nii väga see, et meil oleks vaja veel hulka seadusi, vaid hoopis ametnike suhtumine kõigil tasanditel.

Meil on ka ammune arutelu Istanbuli konventsiooni ratifitseerimise üle. Ammu käib arutelu tsiviilpartnerluse või kooseluseaduse, kuidas iganes seda nimetada, üle – leiutatud on nii palju mõisteid, et ma isegi ei tea, mis on õige, kuid me räägime võrdsest kaitsest kõigile.

Veel üks asi, mida tuleb sageli ette, on olukord, kus kohtud määravad karistusi, kuid ei selgita neid. Inimesed tunnevad vahel, et kuigi on karistus, pole see õiglane. Kutsusin [seimis peetud kõnes] üles palju suuremale avatusele, mis puudutab kohtuvõimu, et nad avaks end, selgitaks, käiks rohkem teatud protsessidega kaasas.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles