POSTIMEES NATO TIPPKOHTUMISEL Liitlaste kompromiss sisaldas Ukrainale nii võite kui loobumisi (2)

Evelyn Kaldoja
, välisuudiste toimetuse juhataja, Vilnius
Copy
Ukraina president Volodomõr Zelenskõi ja Leedu president Gitanas Nausėda eile Vilniuses Ukraina lipuga. Nendega astusid lavale ka kahe riigi esileedid Olena Zelenska ja Diana Nepaitė. 
Ukraina president Volodomõr Zelenskõi ja Leedu president Gitanas Nausėda eile Vilniuses Ukraina lipuga. Nendega astusid lavale ka kahe riigi esileedid Olena Zelenska ja Diana Nepaitė. Foto: Pavel Golovkin/AP/Scanpix

NATO tippkohtumise lõppdokumenti läksid Ukraina kohta sõnad, milles paistis liitlaste seas valitsevat arusaam, et Kiiev ei pruugi selle üle sada protsenti õnnelik olla.

Mitu tundi väldanud arutelu tulemusel jõuti kommünikeeni, kus Ukrainast hakatakse rääkima juba kommünikee 2. punktis ning nende liikmesusest, idanaabri agressiooni õigusvastasusest ja üldisemast Vene-ohust räägitakse kuni 19. punktini. Kokku on lõppdokumendis 90 punkti.

«Ukraina tulevik on NATOs,» kinnitatakse seal. «Allianss toetab Ukrainat teel tulevase liikmesuse juurde vajalike reformide tegemisel. Me saame Ukrainat alliansiga liituma kutsuda siis, kui liitlased on sellega nõus ja tingimused täidetud.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles