Berliin mõtles Poolasse Leopard tankide remondibaasi rajamise osas ümber (9)

BNS
Copy
Poola Leopard 2 tankid õppusel eelmise aasta kevadel.
Poola Leopard 2 tankid õppusel eelmise aasta kevadel. Foto: Kacper Pempel/Reuters/Scanpix

Saksamaa valitsus ütleb üles Poolaga sõlmitud lepingu Ukraina opereeritavate tankide Leopard remontimise kohta Poolas, vahendas portaal Unian asjaga kursis olevate allikate sõnu ajalehele Handelsblatt.

Berliin ei ole allikate sõnul rahul poolakate pakutavate tankiremondi hindadega. Remondi eest peaks maksma Saksamaa ning sakslased peavad Poola nõudmisi liiga kõrgeks.

Ametlikult teatas Saksa kaitseministeerium, et lõppotsust pole veel langetatud ja läbirääkimised Poolaga alles käivad.

Handelsblatt märkis, et Ukrainale üle antud tankide Leopard remondi küsimus muutub üha teravamaks. Lisaks lahingus kannatada saanud sõjamasinatele on muresid mõne tanki algse tehnilise seisukorraga.

Leht väidab, et Poola tarnitud 14 Leopardist jõudis kaheksa Ukrainasse juba vigasena.

Berliin püüdis luua nende tankide remondibaasi võimalikult Ukraina piiri lähedale. Nähti ette, et Leopard 2 tanki versioone A5 ja A6 remonditakse Saksamaal ja võimalik, et ka Leedus, ning versiooni A4 Poolas. Kuid projekt ei ole läbirääkimiste järgust veel kaugemale jõudnud, kuigi Poola remondibaas pidi avatama mais.

Alternatiivina remonditakse Leopardid tõenäoliselt Ukrainas. Praegu arutavad sakslased seda Ukroboronpromiga, väidab leht. Remondiplats rajatakse tõenäoliselt Lääne-Ukrainasse, kus õhurünnakute oht on väiksem.

Aprillis jõudsid Poola ja Saksamaa eelkokkuleppele rajada Poola remondibaas, mis teenindaks Ukrainale üle antud tanke Leopard.

Juuli alguses teatas Saksa meedia, et remondibaasi ei ole veel loodud, väidetavalt takistas selle käivitamist Poola, paljastades liiga kõrged remondihinnad (kõige eest maksab Saksamaa).

3. juulil kohtusid Saksamaa ja Poola kaitseminister ja arutasid seda muret. Ajakirjandusega rääkides märkis Saksa minister, et annab läbirääkimiste lõpetamiseks veel 10 päeva, vihjates, et pärast seda võidakse otsustada rajada remondibaas väljaspoole Poolat.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles