G7 lubas Ukrainale pikaajalist relvatuge võitluses Venemaa vastu

Copy
(Vasakult) Briti peaminister Rishi Sunak, Saksamaa liidukantsler Olaf Scholz, Prantsusmaa president Emmanuel Macron, Jaapani valitsusjuht Fumio Kishida, USA riigipea Joe Biden, Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi, Kanada peaminister Justin Trudeau, Itaalia valitsusjuht Giorgia Meloni, Euroopa ülemkogu eesistuja Charles Michel ja Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen NATO tippkohtumisel Vilniuses. Biden ütles, et G7 aitab Ukrainal üles ehitada võimsat sõjaväge, kuni riik ootab kutset NATO ühtsesse perre.
(Vasakult) Briti peaminister Rishi Sunak, Saksamaa liidukantsler Olaf Scholz, Prantsusmaa president Emmanuel Macron, Jaapani valitsusjuht Fumio Kishida, USA riigipea Joe Biden, Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi, Kanada peaminister Justin Trudeau, Itaalia valitsusjuht Giorgia Meloni, Euroopa ülemkogu eesistuja Charles Michel ja Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen NATO tippkohtumisel Vilniuses. Biden ütles, et G7 aitab Ukrainal üles ehitada võimsat sõjaväge, kuni riik ootab kutset NATO ühtsesse perre. Foto: LUDOVIC MARIN / AFP / Scanpix

Maailma juhtivate tööstusriikide ühenduse G7 liikmesriigid lubasid kolmapäeval pakkuda «kestvat» sõjalist tuge Ukrainale võitluses Venemaa sissetungijate tagasilöömiseks ning peatada sõja võimalik kordumine, kui see on lõppenud.

«Igaüks meist teeb tööd koos Ukrainaga spetsiifiliste, kahepoolsete, pikaajaliste julgeolekukohustuste ning kokkulepete nimel, et tagada jätkusuutlik jõud, mis on võimeline kaitsma Ukrainat nüüd ja heidutama Venemaa agressiooni tulevikus,» ütles G7 avalduses, mis jõudis ka uudisteagentuuri AFP valdusse.

Ukraina rahvusvahelised toetajad püüavad kinnitada Kiievile oma toetuse jätkumist pärast seda, kui NATO keeldus kutsumast sõjast räsitud riiki endaga liituma.

G7 riigid – USA, Suurbritannia, Prantsusmaa, Saksamaa, Itaalia, Kanada ja Jaapan – teatasid, et lepivad kokku Ukraina vägedele «moodsa sõjavarustuse pakkumises maal, õhus ja merel».

See tähendab «keskendumist õhutõrjele, suurtükkidele ja kaugmaa relvadele, soomukitele ja teistele olulistele võimekustele, nagu õhuvõitlus», seisis avalduses.

Samuti öeldi, et Ukrainale pakutaks kiiret sõjalist ja rahalist abi ka «Venemaa võimaliku rünnaku korral tulevikus».

Lisaks plaanitakse «kehtestada majanduslikke ja teisi karistusi Venemaale», kui see algatab pärast praeguse konflikti lõppu veel ühe sõja.

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi tervitas varem NATO tippkohtumise veerel antud lubadusi, kuid rõhutas, et need ei ole asendus alliansi liikmesusele.

NATO riigid eesotsas USA-ga on peljanud Ukrainale liiga konkreetsete lubaduste andmist tulevase liikmesuse osas, kuna kardavad, et see võib tirida Lääne otsesse sõtta Moskvaga.

Samas on lääneriigid ka toonitanud, et Kreml ei saata loota nende toetuse hääbumist Ukrainale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles