Tai peaministrikandidaat oli enne parlamendihääletust enesekindel

BNS
Copy
Pita Limjaroenrat.
Pita Limjaroenrat. Foto: Reuters/ScanPix

Tai peaministrikandidaat Pita Limjaroenrat ütles neljapäeval meediale, et on enesekindel enne tähtsat parlamendihääletust peaministrikoha üle.

«Ma olen endas kindel ja töötan täie võimekusega, et vastata inimeste lootustele ja toetusele, mida nad mulle andsid,» ütles ta parlamendis ajakirjanikele päev pärast seda, kui kuningriigi kõrgeim kohus esitas tema vastu hagi.

Pitat ja tema parteid Liigume Edasi (MFP) süüdistatakse katses kukutada riigis monarhiat.

Kuigi MFP võitis valimised ja Tai valijad ei toetanud 2014. aastal riigipöördega võimu haaranud Prayut Chan-o-cha valitsust, on Pita erakonna võimalused uut valitsust moodustada üha keerulisemad.

Tema vastu on ilmselt 250-liikmeline senat, seda eelkõige seoses püüdega reformida Tai kriminaalkoodeksi seda osa, mis keelab kuningliku perekonna solvamist.

Samuti on mureallikaks Pita plaanid lõhkuda riigi mõjuvõimsaid ärimonopole.

Pita kaheksaparteilisel koalitsioonil on parlamendi kahes kojas 312 kohta, kuid peaministri koha kindlustamiseks oleks tal vaja 376 toetushäält.

Tai valimiskomisjon soovitas kolmapäeval põhiseaduskohtul peatada Pita volitused parlamendiliikmena, kuna ta võis rikkuda mais toimunud valimistel kampaaniareegleid.

Juurdlus on seotud Pita aktsiaportfellis olnud ja nüüdseks tegevuse lõpetanud meediaettevõtte aktsiatega, mis Tai valimisseaduse kohaselt ei ole lubatud.

Samas on Pital Tai seaduste kohaselt õigus peaministriks kandideerida isegi siis, kui tema volitused parlamendis peatatakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles