Briti luure: Tšetšeenid võisid Vene üksustesse tuua uue taktika

Postimees
Copy
Tšetšeenia sõdurid eelmise aasta suvel õppustel Venemaal
Tšetšeenia sõdurid eelmise aasta suvel õppustel Venemaal Foto: OLGA MALTSEVA / AFP / Scanpix

Möödunud kuul levis teateid Venemaa vägede uuest taktikast, kus vanad soomusmasinad topiti lõhkeainet täis ja sõidutati vastase suunas. Briti kaitseministeeriumi avaldatud luureraporti hinnangul on viimase võtte taga ilmselt Tšetšeenia üksused.

Taktikat nimetatakse sõidukite isetehtud lõhkeseadmetena kasutamiseks (inglise keeles on lühendiks VBIED) ning tõenäoliselt eemaldub meeskond soomukist kohe, kui masin on teele pandud.

Peamiselt on selle kasutamist tähendatud Donetski linna lähedal Marjinka rindelõigul pärast tšetšeeni üksuste piirkonda jõudmist. Nii on tõenäoline, et just nemad veavad eest selliste rünnakute korraldamist.

Briti kaitseministeeriumi sõnul on tšetšeeni võitlejad osavad lõhkeseadeldiste kasutajad juba 1990. aastatel toimunud Tšetšeenia sõdadest saati. Näiteks on sarnast trikki kasutanud ka Ukraina poolel võitlevad tšetšeenid, kes valmistasid sõidukitest sarnaseid isetehtud lõhkeseadeldisi selle aasta jaanuaris.

Enamik sedalaadi Vene poole rünnakuid on tankitõrjemiinide ja otsetule koosmõju abil suudetud siiski õhku lasta enne sihtmärgini jõudmist. See seab kahtluse alla nende efektiivsuse.

Samas põhjustavad sellised rünnakud äärmiselt suuri plahvatusi, millel on ilmselt kaitsvale poolele psühholoogiline mõju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles