Leedu politsei uurib NATO tippkohtumise dokumentide võimalikku leket

BNS
Copy
NATO tippkohtumise toimumispaik Vilniuses. Foto on illustratiivne.
NATO tippkohtumise toimumispaik Vilniuses. Foto on illustratiivne. Foto: PETRAS MALUKAS / AFP / Scanpix

Pärast seda, kui häkkerid hakkasid postitama sotsiaalmeediasse Vilniuse NATO tippkohtumise korraldamisega seotud teavet, alustas Leedu politsei võimaliku andmete lekkimise kohtueelset uurimist.

«Leedu kriminaalpolitsei büroo alustas kohtueelset uurimist, tehes koostööd kõigi küberjulgeoleku eest vastutavate asutistega,» kinnitas politseiamet täna BNSile.

«Uurimise praeguses järgus täiendavaid üksikasju ei avaldata,» teatas politsei.

Kolmapäeval teatati suhtlusvõrgustikus Telegram, et häkkerirühmitus hüüdnimega «Armastusega Venemaalt» pääses ligi NATO tippkohtumise korraldajate sündmuse turvalisuse tagamise salaandmetele, said teada selle eest vastutavate ametnike nimed, delegatsioonide marsruudid, kasutatavad turvasüsteemid jms.

Dokumentide hulgas, mille autentsust ametivõimud ei ole veel kinnitanud, on umbes 30 dokumenti, millel on märgitud hotellid, kus riigipead ja delegatsioonid peatusid, lennujaama saabumise aeg, turvameeste nimed, nende relvade ja sidevahendite tüübid ja omadused.

Niisamuti avalikustati Leedu politsei erioperatsioonide üksuse Aras snaiprite nimed, tippkohtumist ettevalmistanud julgeolekurühma koosolekute protokollid, kui kavandati otsuseid õhuruumi, transpordi, Venemaa ja Valgevene transiidi piiramiseks.

Kolmapäeval teatas riigi julgeolekuministeerium, et uurib juhtunut.

Leedu kaitseminister Arvydas Anušauskas märkis täna hommikul, et NATO Vilniuse tippkohtumise korraldamisega seotud teabeleke ei takistanud sündmuse toimumist, selline rünnak oli üsna tõenäoline ning avalikustatud andmed ei kätke NATO salateavet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles