Rootsi kohus tõkestas kahe Türgi nõutud isiku väljaandmise (4)

Copy
Rootsi ülemkohus
Rootsi ülemkohus Foto: Tmarki / Wikimedia Commons

Rootsi ülemkohus teatas täna, et tõkestab kahe niinimetatud Güleni liikumisega seostatud isiku väljaandmise Türgile, mis oli Ankara üks keskseid nõudmisi riigi NATO liikmesuse ratifitseerimisele.

Otsus tehti vaid paar päeva pärast seda, kui Türgi president Recep Tayyip Erdoğan teatas, et on valmis andma rohelise tule Rootsi liitumisele alliansiga.

Eile ütles Erdoğan aga, et tema riik ei saa ratifitseerida Rootsi liitumist NATOga enne, kui Türgi parlament suvepuhkuselt naaseb.

Rootsis teeb lõpliku otsuse väljaandmistaotluste kohta valitsus, kuid see ei saa teise riigi taotlust rahuldada, kui ülemkohus selle vastu otsustab.

Kaks kaasust on seotud isikutega, keda otsitakse taga seoses Güleni liikumisse kuulumisega. Erdoğan süüdistab liikumist 2016. aasta riigipöördekatse korraldamises.

Kohus märkis, et Türgi esitatud tõendite järgi olid mõlemad tõmmanud alla krüpteeritud sõnumirakenduse, mida kasutavad Türgis terroristlikuks peetava liikumise liikmed.

Kohus leidis, et isikuid ei saa välja anda, kuna rakenduse allalaadimine ei ole Rootsi seaduste järgi piisav, et kedagi terroriorganisatsiooni kuulumises süüdi mõista.

Samuti lisas kohus, et kahtlusalustele anti Rootsis põgeniku staatus ja väljaandmisel Türgile võib neid oodata tagakiusamine.

Türgi ja Ungari on ainsad NATO liikmesriigid, kes ei ole Rootsi liitumistaotlust ratifitseerinud.

Ankara on süüdistanud Stockholmi terroristidele varjupaiga pakkumises ja nõudnud ratifitseerimise tingimusena kahtlusaluste väljaandmist.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles