Rootsi välisminister hellitab endiselt lootust enne sügist NATOga liituda

Copy
Rootsi välisminister Tobias Billström Vilniuses.
Rootsi välisminister Tobias Billström Vilniuses. Foto: Valda Kalnina/EPA/Scanpix

Rootsi välisminister Tobias Billström loodab endiselt, et tema riigi NATO liikmesus ratifitseeritakse enne sügist, ta juhtis täna tähelepanu asjaolule, et Türgi parlamendi istungjärkude vaheaeg pole veel tegelikult alanud.

Lisaks oli Billströmile jäänud Vilniuse NATO tippkohtumisel mulje, et vajadusel võib parlamendi kokku kutsuda ka vaheajal.

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan andis kolmapäeval NATO tippkohtumise lõpus märku, et ratifitseerimine on võimalik alles pärast istungjärgupausi lõppu. Üldiselt tõlgendati seda nii, et see tähendab kõige varem oktoobrit, mil parlament tööle naaseb.

Samas toob Billström välja, et Erdoğan ise ei kasutanud sõna oktoober.

«Võib-olla oleks hea rahulikult võtta ja vaadata, mis järgmistel päevadel juhtub,» ütles Billström.

Soome eeskuju eelmisest kevadest suurendab tema optimismi. Türgi parlament lükkas toona valimiste eel oma vaheaja algust edasi sel nädalal, mil ratifitseeriti Soome NATO liikmesus.

Kui Rootsi NATO liikmestaatuse ootamine jätkub pikalt, võib Billströmi sõnul erinevate Rootsile suunatud mõjuoperatsioonide oht veelgi suureneda.

Erdoğan mõistis Vilniuses karmilt hukka koraanipõletamised Rootsis. Ta märkis, et Rootsiga on kokku lepitud terrorismivastane tegevusprogramm. Erdoğani sõnul on ka see kavas esitada Türgi parlamendile kaalumiseks.

Billström ei soovinud täpsustada, millal kavatseb Rootsi oma plaani Türgile edastada.

«Samas tahan rõhutada, et plaani hakatakse ellu viima pärast ratifitseerimist, nii oleme meie asjast aru saanud,» ütles Billström.

NATO peasekretäri Jens Stoltenbergi sõnul on täiesti normaalne, kui Rootsi liikmeks saamise parlamentaarne protsess kestab Türgis sügiseni. Tema sõnul pole põhjust karta, et sügiseks hakkaksid Türgist tulema uued ratifitseerimistingimused.

«Ma usaldan seda, mida Erdoğan meile avalikult ütles, st et ratifitseerimine peaks toimuma võimalikult kiiresti,» ütles Stoltenberg TT-le.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles