Süüria avab peamise abikoridori mässuliste aladele

BNS
Copy
Bassam Sabbagh.
Bassam Sabbagh. Foto: Lev Radin/Pacific Press via ZUMA Press Wire/SCANPIX

Süüria laseb humanitaarabil liikuda läbi peamise piiripunkti riigi mässuliste kontrolli all olevatesse piirkondadesse, kinnitas neljapäeval Süüria suursaadik Bassam Sabbagh.

Sabbagh ütles ajakirjanikele, et Süüria valitsus on langetanud otsuse lasta abil liikuda Türgist läbi Bab al-Hawa piiripunkti kuue kuu jooksul.

Suursaadiku sõnul on sellekohane kiri saadetud ÜRO peasekretärile Antonio Guterresele ja ÜRO Julgeolekunõukogule.

Venemaa blokeeris teisipäeval ÜRO Julgeolekunõukogus Süüria võtmetähtsusega abimarsruudi pikendamise üheksa kuu võrra, seades löögi alla elutähtsa mehhanismi, mis pakub miljonite inimeste elupäästvat tuge.

Esmaspäeval lõppes ÜRO vahendusel sõlmitud leping, mis lubab toimetada abi maismaad pidi Türgist mässuliste kontrolli all olevatele Süüria aladele.

Kui paljud nõukogu liikmed, sealhulgas Ühendriigid ja Suurbritannia, on nõudnud pikendust aasta võrra, siis Venemaa on soostunud vaid kuue kuuga.

Teisipäeval pani Moskva veto Šveitsi ja Brasiilia pakutud üheksakuulisele kompromissile.

USA suursaadik Linda Thomas-Greenfield nimetas vetot täielikuks julmuseks.

Julgeolekunõukogu 15 liiget on juba päevi püüdnud leida kompromissi pikendamaks lepingut, mis on võimaldanud alates 2014. aastast vedada toiduaineid, vett ja ravimeid Loode-Süüriasse ilma Damaskuse loata.

Piiriületuskoha kaudu kaetakse enam kui 80 protsenti mässuliste kontrolli all olevatel aladel elavate inimeste vajadustest – kõike alates mähkmetest ja tekkidest kuni kikerhernesteni. Damaskuse valitsus on abitarned oma suveräänsuse rikkumisena korduvalt hukka mõistnud.

Venemaa on seejuures abimehhanismi juba aastaid lõhkunud.

Leping võimaldas algselt siseneda mässuliste kontrolli all olevasse Süüriasse nelja piiripunkti kaudu, kuid praegu on läbitav vaid Bab al-Hawa ületuspunkt. Abimehhanismi uuendatakse Damaskuse liitlase Moskva survel iga kuue kuu järel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles