Peking: Wang kustus Blinkenit Hiinaga koostööle, et suhteid parandada (1)

BNS
Copy
Wang Yi ja Antony Blinken.
Wang Yi ja Antony Blinken. Foto: Dita Alangkara/Pool via REUTERS/SCANPIX

Pekingi esidiplomaat Wang Yi ärgitas kohtumisel USA välisministri Antony Blinkeniga Washingtoni töötama koos Hiinaga, et suhteid parandada, kinnitas Hiina välisministeerium reedel.

Jakartas neljapäeval Kagu-Aasia kõneluste kõrvalt toimunud kohtumine kuulub viimasel ajal aset leidva kõrgetasemelise suhtluse seeriasse, kus pooled püüavad leevendada pingeid kaubanduse ja geopoliitika osas.

Wangi ja Blinkeni teisel kohtumisel vähem kui kuu aja jooksul väljendas viimane muret Hiinaga seotud väidetavate küberjulgeolekuohtude pärast, kui Microsoft on teatanud, et Hiina riigi toetatud häkkerid on rikkunud USA valitsusasutuste e-posti kontosid.

Washington «peab võtma ratsionaalse ja pragmaatilise lähenemisviisi, töötama Hiinaga samas suunas», rääkis Wang Blinkenile Hiina välisministeeriumi reedese avalduse kohaselt.

Ta kutsus ka Ühendriike üles loobuma sekkumisest Hiina siseasjadesse, rõhutades Hiina kindlat seisukohta Taiwani küsimuses.

Samuti kutsus Wang USA-d üles «lõpetama Hiina mahasurumine majanduse, kaubanduse, teaduse ja tehnoloogia vallas ning tühistama Hiina vastu kehtestatud ebaseaduslikud ja põhjendamatud sanktsioonid».

Pinged USA ja Hiina vahel on viimastel aastatel esile tõusnud paljudes küsimustes, nagu kaubandus, USA sõjaline toetus Taiwanile, Pekingi kasvav enesekehtestamine Lõuna-Hiina meres ning sõbrasuhted Venemaaga.

Washington on tõkestanud pooljuhtide eksporti Hiinasse ning Peking piiras hiljuti vastumeetmena kahe pooljuhtide ja elektrisõidukite tootmiseks laialdaselt kasutatava metalli, galliumi ja germaaniumi, eksporti.

Arutelu ei toonud kaasa läbimurdeid, kuid see oli «avameelne, pragmaatiline ja konstruktiivne», nentis Peking, lisades, et kokku lepidi suhtluse jätkamises.

Blinken kohtus Wangiga eelmisel kuul USA välisministri esimesel visiidil Hiinasse viimase viie aasta jooksul.

USA rahandusminister Janet Yellen külastas seejärel Hiinat selle kuu alguses ning järgmisel nädalal on Pekingis kliimasaadik John Kerry.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles