Venemaa riigiduuma keelustas soovahetuse (4)

Copy
Venemaa parlamendi alamkoja ehk riigiduuma spiiker Vjatšeslav Volodin
Venemaa parlamendi alamkoja ehk riigiduuma spiiker Vjatšeslav Volodin Foto: Postimees/AP/Scanpix

Vene riigiduuma kiitis reedel ülekaalukalt heaks uue seaduse, millega keelatakse soo korrigeerimine, kinnistades sellega veelgi riigi pööret äärmuskonservatiivsuse ja läänevastasuse poole.

«Riigiduuma keelas Venemaal soovahetuse. Asjaomased muudatused seadustele, mille algatasid riigiduuma esimees Vjatšeslav Volodin ja kõigi fraktsioonide saadikud, võeti viimasel lugemisel vastu ühehäälselt,» teatati parlamendi alamkoja veebilehel.

«See otsus kaitseb meie kodanikke ja lapsi,» ütles Volodin sotsiaalmeedias.

Ta osutas väidetavale soovahetuse trendile Ühendriikides ja väitis, et see on viinud riigi «mandumiseni».

«See on meie jaoks vastuvõetamatu,» lisas ta, öeldes, et see olevat põhjus, miks keeld alamkoja toetuse pälvis.

Seaduse peavad veel heaks kiitma ka parlamendi ülemkoda ja autoritaarne president Vladimir Putin, kuid see on vaid formaalsus, kuna seadusandjad on ustavad Kremlile.

Riigiduuma avalduses märgitakse, et uuel seadusel on ulatuslik mõju Venemaa transsoolistele inimestele.

«Kodanikel, kes on sugu juba vahetanud, keelatakse lapsendamine ja nende abielud tühistatakse.»

Seadusega keelatakse soolise ülemineku operatsioonid, välja arvatud kaasasündinud väärarengutega laste puhul. Samuti keelatakse soo muutmine ametlikes dokumentides.

Venemaa transsoolisi inimesi aitava vabaühenduse Centre T tööd juhtiv 32-aastane psühholoog Jan Dvorkin ütles reedel AFP-le, et kardetavasti võib seadus viia enesetappude sagenemiseni.

Samuti märkis ta, et hormoonasendusravi keelamise tulemusel võib tekkida hormoonide must turg.

Venemaa on alates Ukrainale kallaletungimisest võtnud vastu hulga konservatiivse suunitlusega seadusi, mis on suunatud iseäranis teravalt LGBTQ kogukonna vastu.

Riigi suuremad LGBTQ ühendused on kas suletud või kuulutatud «välisagentideks» – staatus, millel on nõukogude aja maik ja mis seab piire nende tegutsemisvabadusele.

Sel nädalal teatas julgeolekuteenistus FSB, et vahistas transaktivisti, keda süüdistatakse «riigireetmises» seoses Ukraina sõjaväe toetamisega.

Mullu novembris karmistati Venemaal ka «geipropaganda» seadust, millega sisuliselt keelati LGBTQ+ suhete positiivses valguses käsitlemine.

Seadusel oli tõsine mõju kultuurimaastikule.

Moskva Suur Teater loobus reeglite tõttu balletist tantsulegendi Rudolf Nurejevi kohta ja kirjastused teatasid, et seadus võib tähendada osa Vene kirjandusklassikasse kuuluvate teoste keelamist, nende seas Vladimir Nabokovi «Lolita».

Putini aastakümneid kestnud võimuperioodi vältel on tihenenud Kremli sidemed Vene õigeusu kirikuga, mis edendab konservatiivseid väärtusi ja hoiatab Lääne mõju eest.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles